Referat - MARI ISTORICI

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1340
Etichete
mari, istorici
Descarcari
556
Nota
9 / 10 - 1 vot

Paraschiv Iulian
clasa aX-a C
Mormantul lui Hristos
Ierusalimul,atat de bogat in lacase de cult legate de obarsia celor trei religii monoteiste – iudaismul,crestinismul si mahomedanismul - ,ofera imaginea unui amalgan arhitectural demn de numele de capitala a Tarii Sfinte. Dintre lacasele de cult crestin aflate in Ierusalim,simbolizand momente si fapte ale Mantuitorului,am ales,Biserica Sfantului Mormant.
Ierusalimul de ieri si de azi
Origineanumelui Cetatii Sfinte se pierde in negura multimilenara a istoriei.Se pare ca totusi numele actual provine din imbinarea numelui regelui Yaru – cel care a ridicat primele fortificatii pe Muntele Sion de la obarsia raului Kidron si a afluentului sau Hinnom cu cel al zeitei Shalem,zeita pacii,careia i se inchinau locuitorii cetatii.Astfel s-a ajuns la toponimul Yerushalayim sau Jerushalem,dar si la cel dat ulterior de triburile din Canaan:Urusalim.Cert este ca,innn anul 990 i.Hr.,legendarul rege David,pornit in fruntea triburilor de iudei,a stabilit capitala aici,dupa ce a cucerit cetatea,mormantul sau aflandu-se la poalele Muntelui Sion.Incetul cu incetul,cetatea s-a extins pe muntele Moria,unde regele David a ridicat un altar,pe care a adus chivotul si Tablele Torei.Mai tarziu,in Cartea Facerii din Biblie,cetatea Ierusalim era mentionata sub numele de Pamantul Moria.
In evanghelia dupa Matei,ca de altfel si in celelalte,Sfanta Cetate era descrisa ca un oras fortificat,cu o multime de temple mari. „Vedeti aceste cladiri mari?Nu va ramane aici piatra pe piatra care sa nu fie daramata”,a spus Iisus ucenicilor sai Petru,Ioan si Andrei ,atunci cand se aflau pe colina cunoscuta sub numele de Muntele Maslinilor.Istoria tumultuoasa ce a urmat l-a dat dreptate,caci toti cuceritorii au vrut sa ramana in istorie prin distrugerea cetatii.
Muntele Moria
Iata un motiv pentru ca vizita sa porneasca de pe muntele Maslinilor,din fata Bisericii Natiunilor.Vazut de aici,Ierusalimul ne apare ca un oras cosmopolit,situat intre cerul azuriu si colinele pe care se muleaza zidurile fortificatiilor si se inalta turnurile bastioanelor.Alaturi de acestea,parca sprijinind bolta cerului,ca intr-o pictura religioasa bizantina,se inalta multimea siluetelor clopotnitelor bisericilor crestine de cele mai diferite rituri,a cupolelor moscheilor sau a crenelurilor sinagogilor – ale caror fatade sunt impodobite cu tablele cuprinzand cele zece porunci ale lui Moise.Chiar in fata noastra,pe
platforma daltuita in stanca MunteluiMoriah,unde,in vremuri de mult apuse,se aflau altarul lui David si coloanele templului inaltat de regele Solomon,urmasul lui David, straluceste astazi cupola aurita a moscheii Omar(sau Moscheea Stancii),iar alaturi, minaretele si domul moscheii Al Aksa,reprezentativa pentru cultul musulman.La marginea platformei se afla Zidul de Vest,sau Zidul Plangerii,loc sacru al cultului mozaic .Coboram in orasul vechi,patrunzand prin Poarta Sf. Stefan,sau a Leilor,pe langa biblica asezare Bethesada,azi cartier al Ierusalimului.
Via Dolorosa
Ca toti crestinii care viziteaza Sfanta Cetate,urmam cunoscuta Via Dolorosa,Drumul Crucii sau al Patimilor,ce traverseaza de la vest cartierul musulman. Pe artera ingusta ce incepe la Poarta Leilor,formata din trepte lungi sau prispeiesite in afara cladirilor si acoperita din loc in loc cu bolti sau arcade, ntalnim numeroase grupuri de calugari sau maici,ale caror rugi murmurate contrasteaza cu larma turistilor ce se grabesc spre Biserica Sfantului Mormant. Trecem pe langa locuri sacre,marcate ca atare,ale momentelor patimilor lui Iisus: Palatul lui Pilat,locul locul unde a fost judecat si condamnat la moarte, in prelungirea caruia se afla Arcul lui Hadrian,pe platforma caruia a fost scos Iisus Hristos,purtand o coroana de spini, ca „Iisus Nazariteanul,Rege al Iudeilor”spre a fi aratat multimii de catrePilat,ce a rostit atunci celebrela cuvinte „Ecce Homo”. La cateva zeci de metrii mai incolo,locul unde a primit crucea sa o poarte martirul Lui si rascrucea de drumuri unde S-a prabusit prima oara sub greutate ei.Apoi, locul unde S-a intalnit cu mama Lui,locul Simon L-a sprijinit sa poarte crucea, locul unde Veronica i-a sters fata insangerata cu naframa pe care a ramas intiparit chipul Lui, probabil naframa expusa azi in nordul Italiei.Apoi locurile in care El s-a prabusit a doua si a treia oara ,sau unde a fost despuiat de vesmintele Sale.
Biserica Sfantului Mormant este cea din urma de pe Drumul Calvarului,acolo,pe Golgota,unde a fost rastignit pe cruce si unde a fost pus in mormantul din care a Inviat.
Biserica Sfantului Mormant
Ridicata aici pentru prima data de catre Imparateasa Elena a Bizantului in anul 336, biserica a fost distrusa de ince...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org