Referat - Nu Stiam Ca Unele Vase Au Aripi

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1107
Etichete
stiam, unele, vase, aripi
Descarcari
489
Nota
9 / 10 - 1 vot

Nu stiam ca unele vase au aripi
Primele barci erau facute din,,hartie”.Egiptenii din Antichitate faceau plute acum aproape cinci mii de ani.Ei legau impreuna manunchiuri de trestii de papirus,care cresteau pe malurile fluviului Nil si care erau destul de usoare ca sa pluteasca.Acestea erau folositoare si la fabricarea altor lucruri,ca,de pilda ,a franghiilor si a primelor foite pe care se scria.
O corabie greceasca avea nevoie de 170 de vaslasi.In largul marii,aerul din panze impingea vasele de razboi grecesti.Oamenii de pe o trirema isi crutau puterile pentru lupta.Apoi vasleau cu viteza cea mai mare spre inamic.Berbecele de bronz de la prora putea sa faca o gaura in vasul dusmanului si sa-l scufunde.Vasele grecesti aveau ,,un ochi atoatevazator”la prora.Unele barci pescaresti au si azi un ochi zugravit pe ele ca purtator de noroc.In zilele noastre ,cele mai renumite ,,formatii de opt” sunt cele ale Universitatilor Oxford si Cambridge.Ele se intrec in fiecare an pe Tamisa,la Londra.Carmaciul sta la pupa si striga indrumari pentru vaslasi.
Vikingii isi ardeau corabiile .Trupurile neinsufletite ale luptatorilor erau depuse pe vasele lor lungi,cu arme ,imbracaminte si hrana. Vasului i se dadea foc si era impins catre mare.Vikingii credeau ca spiritele lor navigau catre o noua viata ,alaturi de zei.Galiotele olandeze ,datorita pescajului putin adanc,navigau de-a lungul coastelor sau in apele interioare.Datorita navelor lor rezistente la calatorii pe mare,corsarii si negustorii vikingi ajungeau pana in America(Vinland) la vestsi in Rusia si in Constantinopol la est si sud.Vasele lor lungi erau folosite in razboi si in misiunile de prada.Pentru comert ,vikingii si-au construit vase mai late numite knorr.
Lumea Noua a fost descoperita de corabii.Pe la 1400,exploratorii au ridicat panzele unor corabii numite caravele.Cristofor Columb,cautand o cale catre India,a descopeirt America.El a numit insulele in care a ajuns Indiile de Vest.Pe la mijlocul secolului XVIII-lea,doua inventii au facut posibila stabilirea pozitiei unei nave.Marinarii foloseau sextantul cu care masurau inaltimea soarelui sau a stelelor pentru a afla latitudinea.Cronometrul era un ceas exact;folosit impreuna cu sextantul ii ajuta pe marinari sa calculeze longitudinea.In jurul anilor 1100,chinezii au descoperit busola.Acul era dintr-un minereu de fier cu proprietati magnetice.
Mayflower a navigat dinAnglia apre America in 1620.Familiile de la bord ,nemultumite de viata lor,sperau sa traiasca mai bine inLumea Noua.
Unele transatlantice moderne recurg din nou la forta panzelor.Ele pot sa-si opreasca motoarele ca sa economiseasca combustibil si sa reduca poluarea.Iahturile sunt vase folosite pentru calatorii de placere si pentru competitii.Cele mai vestite curse sunt Cursa Whitbread in jurul lumii si Cupa Americii.
Un nod inseamna 1,85 km/h.Navigatorii din vechime legau o pluta de o franghie cu noduri la distante egale.Aruncau pluta in mare si socoteau cate noduri se desfasurau in mare in timpul necesar unei clepsidre ca sa se goleasca.
Forta aerului impingea corabiile.Cu vantul in panze,un velier precum Cutty Sark putea naviga cu o viteza de 17 noduri impins de curentii din aer.Aceasta nava comerciala avea 34 de panze si transporta o incarcatura de ceai din China spre Londra in o suta de zile.
Unele vase au roti.Primele vapoare au folosit forta aburilor pentru actionarea rotilor cu zbaturi.In timp ce rotile se rasucesc,zbaturile imping apa si pun vasul in miscare.Vapoarele cu zbaturi functioneaza bine pe raurile late.
Nava Great Eastern a lui Isambard Brunel avea de toate.Lansata in 1858 ,era echipata cu motor cu aburi,panze,roti cu zbaturi si o elice.
Cuirasatul a fost prima nava blindata.Prima lupta intre cuirasate a fost in 1862 in timpul Razboiului Civil American.Nici nava Monitor,nici nava Merrimack nu a iesit ,in mod clar ,invingatoare.Nava americana USS Constitution avea carena din arama.Metalul proteja coca vasului de crustaceele care ataca lemnul.De asemenea impiedica cresterea vegetatiei,reducand astfel rezistenta ambarcatiei la forta apei.
Unele vase de razboi sunt facute din plastic.Zgomotul motoarelor sau atractia magnetica exercitata de invelisul navei poate declansa explozia minelor.Maturatoarele de mine indeparteaza minele din adancul marii.Aceste vase au motoare silentioase si unele dintre ele au coca nemagnetica facuta din plastic.
Unele vase se scufunda intentionat.Submarinele si submersibilele sunt proiectate sa se scufunde.Submarinele sunt folosite ca sa urmareasca dusmanii fara a fi vazute.Submersibilele sunt mult mai mici si se folosesc pentru exploatoarea adancurilor.In 1986,Alvin a fost folosit pentru exploatarea epavei Titanicului,la o adncime de 3000 metri pe fundul marii.Turtle a fost construit in 1776.Inauntru nu era loc decat pentru o persoana care rotea elicele cu mana.Cele mai mari si cele mai...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org