Referat - Piramide Egipt - Complexul De La Gizeh

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1241
Etichete
piramide, egipt, complexul, gizeh
Descarcari
514
Nota
9 / 10 - 1 vot

Egipt – Complexul de la Gizeh
Cadrul geografic
Piramida cea mare de la Gizeh, una dintre operele de arhitectura cele mai vechi – care a impresionat de-a lungul timpurilor si impresioneaza inca prin dimensiunile ei si prin imensulvolum construit din piatra – poate fi considerata pe drept, cel mai caracteristic monument al Egiptului antic. Cu toate ca, in decursul veacurilor, a fost in repetate randuri analizate si studiate, dezvaluind cercetatorilor date si aspecte noi
Piramidele sunt, in general, monumente de dimensiuni variabile si care se apropie mai mult sau mai putin de piramida geometrica. Exista si piramide cu trepte, cu muchii frante etc. Elea au fost ridicate in virtutea unor stravechi rituri religioase – indeosebi funerare – si s-au gasit aproape pe tot globul. In afara de cele din Egipt si Nubia, exista piramide asiriene, etrusce si mexicane ; se gasesc si piramide si in Persia, India, precum si in arhipeleagul Marinelor, in insulele Rota si Tinian.
In Egipt exista aproximativ 70 piramide, de forme si dimensiuni diferite, si se descopera mereu asemenea monumente, ingropate, in nisip. Piramidele egiptene sunt amplasate pe malul stang al Nilului, pe marginea de rasarit a platoului Libiei, care se intinde intre campia roditoare a fluviului si desert. Pe o lungime de aproape 30Km, de la nord spre sud, ele se gasesc stranse in sase grupe: Abu Roach, Gizeh, Zaniet-el-Arian, Abusir, Sakkarah (piramida in trepte) si Duhsur (piramida cu muchiile frante). Apropierea de Nil a inlesnit mult, cum vom vedea, constructia piramidelor.
Nilul, cel mai lung fluviu din lume – 6671Km fata de 2850Km cat are Dunarea – nu primeste , pe toata intinderea de la Khartum pana la varsare, pe o lungime de aproximativ 2100Km, decat un singur afluent, Atbara. Faptul ca Nilul strabate o regiune saraca in ploi, cu clima fierbinte – deci cu evaporari puternice – si mai ales vasta retea de irigatii, explica de ce, spre varsare, albia Nilului este mai ingusta decat la Khar-tum. Astfel, in dreptul orasului Cairo, latimea albiei nu trece de 500 – 800m , iar diferenta maxima de nivel a apelor nu este aproape dubla, iar diferentele de nivel ajung la 11,70m la Theba si 15m la Assuan. Aceste diferente de nivel faceau ca apele sa se reverse periodic, astfel ca intr-o perioada de aproximativ 3 luni pe an, ele ajungeau pana la poalele platoului arabic spre est si ale celui libian spre vest, deci pana langa pira-mide.
Din cele mai vechi timpuri, revarsarile Nilului au fost o binefacere pentru populatie, care, cu un effort relativ redus, si-a putut astfel asigura permanent hrana. Pe de alta parte, apropierea apelor de platoul libiei si de Muntii Mokattam, spre est, a permis construirea mai usoara a piramidelor, si in special a Piramidei celei mari, alcatuita din piatra de Mokattam transportata pe apa.
Pe marginea stancoasa a Libiei, la Gizeh, pe un teren nivelat de mana omului, la aproximativ 9Km vest de Cairo, se inalta grupul celor 11 piramide, 3 mari si 8 mici, din care face parte si Piramida cea mare. Aceste piramide, impreuna cu Sfinxul, cu templele si cu mormintele te tip mastaba care le inconjoara, sunt asezate pe un platou de calcar, inalt de 40m peste nivelul mediu al apelor Nilului. Acest platou are o lungime de 2000m de la est la vest si 1500m de la nord spre sud si este marginit atat spre nord cat si spre est – unde terenul cade brusc aproximativ 30m fata de nivelul solului – de o faleza.
Vechea rampa de acces pe acest platou se afla mai spre sud; astazi mai exista urme ale ei numai in apropierea platoului Libiei, la est de Piramida cea mare (Piramide lui Keops)
Piramidele
Piramidele de la Gizeh au fost construite in timpul dinastiei a IV-a. Data construirii lor sete greu de precizat; s-au emis pana astazi multe ipoteze, care au condus la o serie de date, cuprinse intre secolele XXX si XVIII i.e.n.Marea majoritate a cercetatorilor situeaza dinastia a IV-a intre anii 2720-2560, sau 2550-2450 i.e.n. Cele trei piramide mai mari, in ordinea vechimii si marii lor, sunt atribuite faraonilor Keops (Piramida cea mare), Kefren si Mikerinos. Pentru a le putea compara, dam dimensiunile lor caracteristice si anume inaltimea h si latura bazei l la data constructiei (astazi au cativa metri mai putin), in cifre rotunjite: Keops: h=148m; l=233m ; Kefren: h=143m; l=215m ; Mikerinos: h=66m; l=108m . Cele patru fete laterale ale acestor piramide, respectiv egale intre ele, sunt orientate catre cele patru puncte cardinale, iar inclinarea lor fata de orizontala este sensibil aceeasi, de aproximativ 51o
-2-
Dupa studii sovietice relativ recent, pozitia reciproca dintre piramide si monumentele principale din jurul lor ( Sfinxul si cele patru temple legate de piramidele lui Kefren si Mikelinos ) a fost stabilita printr-o distributie geometrica ordonata, la distante care au drept unitate de masura lat...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org