Referat - Razboiul reintregirii Nationale

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
356
Etichete
razboiul, reintregirii, nationale
Descarcari
285
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Razboiul reintregirii Nationale

Datoritã esecurilor suferite in politica externa si datorita masurilor luate înpotriva adeptilor religiei Mozaice si a religiei crestine, Împaratul Domitian si–a atras ostelitatea tuturor supusilor. Ca urmare in anul 96 dupa Hristos, Imparatul Domitian a fost asasinat de catre opozantii sai politici.
La tronul Imperiului Roman a ajuns batranul general Marcus Cocceus Nerva. Acesta dorind sã înlãture din politica externã esecurile Imparatului Domitian, a hotãrât sã supunã teritoriile germanice de pe fluviu si în vestul Panoniei. Acestea au fost supuse de cãtre legiunile romane conduse de generalul Marcus Ulpius Traianus.
Pentru felul cum si – a slujit tara în anul 97 dupã Hristos generalul Traian a fost adoptat ca fiu si asociat la domnie de cãtre Împãratul Nerva.
În anul 98 dupã Hristos, la moartea Împãratului Nerva Traian v–a ocupa tronul Imperiului Roman. El v-a domnii pânã în anul 117 dupã Hristos. De la începutul domniei, Împãratul Traian s-a pregãtit pentru supunerea Daciei.

Cauzele rãzboaielor daco–romane au fost :
Ca urmare a dezvoltãrii sale, Dacia constituia principalul rival al Imperiului Roman si îi împiedica politica expansionistã a acestuia.
Ca urmare a politicii de cucerire, Imperiul Roman trecea printr-o puternicã crizã economicã.
Criza economicã a Imperiului nu se putea solutiona decât prin preluarea bogãtiilor Daciei.
Prin supunerea Daciei îsi consolida hotarul de Nord al Imperiului, deoarece Dacia era cel mai înaintat bastion în lumea barbarã.
Cucerirea Daciei de cãtre romani, echival cu anularea pãcii semnate în anul 89 dupã Hristos.
Dacii si romanii s-au confruntat în douã rãzboaie:
101–102 dupã Hristos
105–106 dupã Hristos

Primul Rãzboi daco–roman :

În vara si toamna anului 101 dupã Hristos, legiunile romane au trecut Dunãrea pe la Portile de Fier si au înaintat în Banat. Ele au înfrânt armata dacã, de s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org