Referat - Religia Egiptului

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
416
Etichete
religia, egiptului
Descarcari
267
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Religia Egiptului
De-a lungul întregului Nil se înalta si astazi templele pe care vechii egipteni le-au construit pentru a-si cinsti zeii. Ei au construit si piramide, unde odihnesc mumiile faraonilor.
Vreme de peste 3000 de ani (din 3200 pâna în 30 î. Cr.), civilizatia egipteana înfloreste într-un tinut desertic, pârjolit de soare. În valea îngusta pe care cresterea apelor Nilului o face foarte manoasa. Orase puternice sunt unite sub autoritatea unui rege, faraonul. Printre numerosii zei carora egiptenii li se închina figureaza si faraonul, pe care acestia îl considera un zeu viu. Preoti aflati în slujba sa se ocupa de zei în fiecare templu. Acestia diriguiesc de asemenea ceremoniile pentru morti, care detin un loc însemnat în religie.
Zeii egipteni
Fiecare regiune, fiecare oras cinsteste zei diferiti. Totusi principalii zei sunt recunoscuti de toti.
Amon-Ra, zeul Soarelui, este unul dintre cei mai importanti zei. Purtând pe cap un disc solar, el se naste în fiecare dimineata si dispare în fiecare seara. Pe tot timpul zilei, navigheaza în barca sa de aur pe oceanul cerului. Osiris este, potrivit legendei, primul rege al Egiptului. Fratele sau, Seth, îl asasineaza si îi taie trupul în paisprezece bucati, pe care le împrastie în tot Egiptul. Isis, sotia lui Osiris, gaseste rând pe rând bucatile, reconstituie trupul, îl înfasoara în fâsii de pânza si îsi învie sotul. Osiris este astfel prima mumie si devine zeul Mortilor. Isis este o vrajitoare, zeita a Vietii si mama ideala. Horus este fiul lui Osiris si al lui Isis. El îsi razbuna tatal, smulgându-i lui Seth tronul Egiptului. El este zeul soim, protector al faraonului. Prin anul 1360 î. Cr., faraonul Amenhotep al IV-lea încearca sa impuna un zeu unic, pe Aton, zeu al Soarelui. El însusi îsi schimba numele în Akhenaton (adorator al Soarelui). Dupa moartea sa, se revine la vechea religie, caci egiptenii ramân atasati de zeii lor traditionali.
Faraonul
Faraonul, rege al Egiptului, este considerat deopotriva pre


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org