Referat - Renasterea artistica in afara spatiului italian

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
385
Etichete
renasterea, artistica, afara, spatiului, italian
Descarcari
257
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Renasterea artistica in afara spatiului italian


Adevartul spirit al Renasterii n-a patruns in apusul si Nordul Europei decat datorit razboaielor din Italia. In Franta, in Flandra, secolul al XV-lea este gotic, individualizarea formelor gandirii producandu-se aici fara stirea artistilor.
Fratii Van EYCK reprezinta inflorirea goticului, a carei expresie colorata se dezvolta treptat intre paginile miselurilor. Era necesar ca pictura in ulei sa fie popularizata de cei care aveau menirea de a deschide aceste pagini si de a scutura peste multime lana de aur pe care ea o cucerise cu atata greutate. Datorita ei, au putu sa incorporeze materiei pictate limpezimea, transparenta, stralucirea adanca si blanda a lumii Nordului, lumina cerurilor acoperite, a brazdelor lucitoare, a padurilor umede, lumina pe care o poate stinge un soare prea palid.
„Mielul mistic” de Van Eyck celebreaza in Grand triumful luminii, aproape exact in clipa in care „Botezul” lui Masaccio indica deznadejdii florentinilor idealul formal ce i se arata. Credinat robusta a flamanzilor le punea la adapost senzualitatea de neliniste a italienilor.
Asemenea oamenilor din secolul al XIII-lea, fratii Van Eyck care veneau de la Meuse (Maas) si legau astfel Flandra si Franta de goticul renan si de scoala din Köln, ne vedeau nici un antagonism intre paradisurile senzuale si paradisurile interioare.
In aceasta Flandra care traia din fabricarea si din vanzarea vopselelor si a stofelor, unde dantelele, catifelel, postavurile se adunau gramezi in casele burghezilor unde erau atarnate tapiserii la toate ferestrele cand treceau cortegiile ducale, uimitoare prin fastul lor material, era cu incetare de toate aceste armonii violente, greoaie si pline. Barbatilor si femeilor, din picturi, nu li se vedeau decat mainile si fetele, trupurile fiindu-le acoperite cu vesminte groase, iar capetele cu palarii de culoare intunecata sau cu simple bonete albe care le ascundeau parul, fruntea si agtul. Volumele trupurilor, co


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org