Referat - Revolutia burgheza

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
439
Etichete
revolutia, burgheza
Descarcari
239
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Revolutia burgheza din Anglia, Franta si Statele Unite ale Americii


1.Anglia
Parlamentul cel Lung, (1640 – 1653) si-a început activitatea prin ofensiva împotriva regelui, acuzându-i ministri de înalta tradare. Acest parlament a fost centrul organizatoric al burgheziei si nobilimi în lupta împotriva absolutismului. Profitând de actiunile de strada, opozitia a smuls regelui o importanta concesie prin care parlamentul nu putea fi desfiintat decât cu propriul sau consimtamânt. În acelasi context au fost desfiintate privilegiile exclusive ale casei regale, armata regala si institutiile speciale pentru judecarea delictelor politice : Camera Înstelata si Curtea Înaltei Comisiuni. Suspectând colaborarea regelui cu scotienii în 1641 Parlamentul a votat actul numit Mustrarea cea Mare compus din 204 articole si care constituia programul politic al burgheyiei engleze. În ianuarie 1642 regele a încercat sa lichideze “rebeliunea” parlamentului prin arestarea fruntasilor opozitiei, actiune esuata însa.
Pentru a evita razboiul, parlamentul trimite regelui o baza de negocieri, numita Cele noua propuneri, prin care îsi revendica dreptul de control asupra politicii interne si externe, asupra flotei si armatei, numirea functionarilor si magistratilor, reformarea liturghiei, etc. dar propunerile au fost respinse. În 1645, Parlamentul a votat lege organizarii militare, sau crearea Armatei noului model, bazata pe principiul recrutarii voluntare si al selectiei dupa convingeri politico-religioase. S-a votat legea privind o reforma fiscala si una sociala privind desfiintarea mosiilor feudale grevate de anumite obligatii fata de rege.
Datorita starii conflictuale în care se afla tabra parlamentului, Cromwell a elaborat un set de propuneri menite a realiza triplul compromis parlament-monarhie-armata. La refuzul parlamentului de a discuta propunerile, Cromwell a ordonat armatei sa intre în Londra în august 1647, iar parlamentul a fost epurat de deputatii presbit


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org