Referat - Roma

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2378
Etichete
roma
Descarcari
777
Nota
4 / 10 - 3 voturi

Roma
Roma, cetatea eterna, care de secole de-a randul a detinut suprematia politica, militara, si spirituala pe trei continente, si catre care in toate timpurile s-au indreptat pasii multor capete incoronate, nobili, comandanti, militari, oameni politici, de arta si cultura, turisti ai altora, care au venit, vin si vor veni sa-si desfete ochii si sufletul in fata istoriei milenare si a atator comori de arta si cultura! Si conform dictonului mereu actual ca "toate drumurile duc la Roma", am pornit si noi din Floreta spre Roma, la o ora extrem de matinala, pe "Strada del Sol" - autostrada soarelui- o ruta de o executie tehnica de exceptie ce parcurge de la nord la sud intreaga peninsula. In ceea ce priveste peisajul oferit turistului, este aproape ireal, in special cel vazut de pe portiunile in care autostrada este suspendata pe piloni inalti. Relieful muntos al Apeninilor, pe langa care "curge" autostrada, coloritul florei si lumina soarelui in diminetile senine ale Italiei, te fac sa crezi ca parcurgi un traseu extraterestru.
Roma, asezare fondata cu aproape trei milenii in urma, de catre-asa cum spune legenda-Romulus si Remus, fii Silviei, abandonati pe apele Tibetului gasiti si alaptati de o lupoaica! Aceasta legenda, arhicunoscuta in lume, este insa tot timpul actualizata la Roma si in intreaga Italie prin afisaje si chiar unele reclame, emblema Romei fiind lupoaica ce-si alapteaza cei doi "pui de om".
De aici, din aceasta asezare, s-a dezvoltat de-a lungul timpului, marea si puternica cetate, care a cucerit si stapanit lumea, formand marele Imperiu Roman, a carui intindere a ajuns pana pe plaiurile noastre, dandu-ne astfel, pe langa originea daca, si puternica seva a Romei, a latinitatii.
Desigur, istoria Romei, ca sia a Imperiului Roman, este extraordinara, atata timp cat, ca multitudine de fapte, ca personaje ca acte de cultura similitare etc., ce preocupa si in prezent pe istorici, incat cred ca nu este posibila o reluare a ei, ci numai o succinta descriere a actualei "Cetati" si a unor obiective turistice de importanta majora. Asa ca, dupa intrarea in Roma, in piata Venetia, am inceput sa ne incadram in programul stabilit, privind vizitarea obiectivelor fixate.
Ne-a atras atentia mai intai, palatul lui Victor Emanuel al II-lea, situat in piata Ventia, o cladire monumentala, construita intre anii 1885-1991, in esplande, cu scari largi si coloane inalte, ocostructie inspirata dupa arhitectura greco-italiana. Aici este intretinuta permanent o flacara a eroilor, de unde o scara conduce spre statuia ecvestra a regelui.
Palatul nu poate fi vizitat in interior, ci numai in exterior, prin bunavointa a garzilor de parada ce-l strajuiesc. Dar si asa impresioneaza mult si-ti laso o vie amintire.
In apropierea pietei Venetia se afla muzeul figurilor de ceara, unul din putinele si marile muzee de acest gen din Europa. Inauntrul lui, vizitatorii au numai surprize. Salile, mici sau mari, dar nu prea inalte, au o temperatura constanta, adecvata protejarii lucrarilor ce le adapostesc, care prezinta pe Napoleon I, cu unii din curtenii sai apropiati, unele celebritati politice, militare si de cultura din diferite perioade si tari; in mod deosebit atrage atentia reproducerea salii de la Ialta, unde au avut loc cunoscutele sedinte in care s-au stabilit conditiile pacii si zonele de influenta intre marile puteri. In aceasta sala, ca de altfel si in celalalte, sunt infatisati, la o scara de 1/1, toti participantii de atunci, cu imbracamintea ce au avut-o, cu pozitiile si cu expresiile fetelor, aidoma celor din fotografiile facute cu acea ocazie, printre care se remarca Roosvelt, Churchil, Stalin, precum si consilierii ce i-au insotit.
Fidelitatea si naturaletea executarii acestor lucrari din ceara dau vizitatorului convingera ca, din clipa in clipa, personajele respective vor incepe sa vorbeasca.
Tot in aceasta zona se afla si "Palazzo Venezia", construit prin anii 1445-1465, in timpul lui Piedro-Barbo, devenit mai tarziu Papa Paul al II-lea. Din anul 1916, a trecut in propietatea statului devenind muzeul palatului Venetia, In salile caruia sunt expuse icoane, lucrari de ceramica, armuri de razboi, sclupturi romane, portrete, lucrari de arta bizantina etc.
In acest muzeu exista mai multa sali, intre care se remarca marea sala de confarinte, numita "Sala Mapamondului" , ca si "Sala Consistoriului", "Sala Conducerii", apartamentul papei Inocentiu al VIII-lea, conpus din zece-dousprezece camere si multe saloane, in care sunt expuse picturi de Benozzo, Bacchiacca, Donato, Creti si multi alti artisti ai timpurilor, precum si tapiserii din secolulXV-XVI, bronzuri florentine, mobilier de epoca etc.., ce incanta privirea si raman adanc intiparite in minteasi sufletul vizitatorului.
Fata Vaticanului este ocupata de mar...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org