Referat - Romania si problema evreiasca

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
344
Etichete
romania, problema, evreiasca
Descarcari
241
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Romania si problema evreiasca



Trei regimuri politice pot fi caracterizate drept totalitare in perioada interbelica:regimul sovietic,regimul fascist al lui B. Mussolini,in Italia si regimul national-socialist condus de Adolf Hitler,in Germania.In toate aceste regimuri totalitare s-a practicat teroarea.
In fiecare dintre ele a existat o politie politica,institutie care a fost din plin folosita pentru inlaturarea adversarilor politici si pentru a institui partidul unic P.C.U.S. Partidul National Fascist in Italia si Partidul National Socialist in Germania.
Proportii impresionante a luat represiunea in Germania nationa-socialista.Prima rafuiala cu opozitia a avut loc in iunie 1934(noaptea cutitelor lungi).
Amplificarea violentei fata de fiinta umana in numele clasei (Uniunea sovietica), al statului (in Italia) si al rasei (in Germania national-socialista) va marca secolul al xx-lea.Aici s-a ajuns prin fanatism si intoleranta.Tintele terorii din Germania national-socialista au fost adversarii politici ai regimului,cei care incercau sa contesteze pozitia conducatorului suprem al regimului,insa existau si tinte predilecte ale terorii:”rasele inferioare” in Germania lui Hitler (de exemplu:evreii)
Regimul nazist a asasinat peste 50 000 de germani,circa 6 milioae de evrei si un numar necunoscut de persoane apartinand diverselor etnii.
In a doua jumatate a veacului al xx-lea a existat o condamnare cvasi-unanima a crimelor infaptuite de nazisti,fascisti si,in general,de extremistii de dreapta.
In Romania extremistul de dreapta a fost reprezentat dupa primul razboi mondial,de oameni politici precum A.C. Cuza,care a infiintat Liga Apararii National-Crestine (L.A.N.C. 1923).Aceasta organizatie politica viza eliminarea evreilor din viata
economica ,politica si sociala a Romaniei.
Unul dintre liderii L.A.N.C. a fost Corneliu Zelea Codreanu,care nemultum


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org