Referat - Transilvania de la voievodat la principat

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
390
Etichete
transilvania, voievodat, principat
Descarcari
322
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Transilvania de la voievodat la principat

*Cucerirea Transilvaniei
Înca din secolul IX, ungurii s-au lansat în cucerirea spatiului Transilvaniei, fiind avantajati si de faptul ca micile formatiuni române erau în curs de formare si dezorganizate.
Dupa anul 1000, ungurii trec la catolicism si cucerirea Transilvaniei devine si mai organizata având în vedere ca de acum în colo au si sprijinul Bisericii Catolice. În aceste conditii la începutul secolului XIII, ungurii finalizeaza cucerirea Transilvaniei, dovada faptului ca în 1222 sunt atestati la limita de rasarit a Carpatilor. Cucerind Transilvania, ungurii au încercat sa impuna forma de organizare de tip apusean al principatului, dar în cele din urma câstig de cauza a avuto institutia voievodatului, numai ca Ungaria a transformat si adaptat voievodatul conform intereselor sale. Faptul ca institutia voievodatului s-a impus este dovedit si de un document care aminteste în 1176 de un voievod- Leustachiu, care avea toate atributiile unui sef de stat si era ajutat de un vicevoievod.
Treptat institutia voievodatului a devenit si mai autonoma- secolele XII-XIV, în timpul unor voievozi (Roland Borsa
(Ladislau Kan
(Familiile Lackfi, Csaki
Pe lânga voievozi la conducerea Transilvaniei sunt asociate si clasele privilegiate numite stari, organizate dupa model apusean(nobilimea maghiara, clerul catolic, patriciatul sasesc si fruntasii secuilor)

*Organizarea Transilvaniei
Reflecta relatiile dintre starile privilegiate la care se adauga tendintele de centralizare ale Coranei Ungare. Organizarea Transilvaniei este reflectata cel mai bine în cazul unitatilor teritoriale si administrative, dupa cum urmeaza:
A) Comitatele Maghiare: Sunt unitati teritoriale care la început reuneau teritoriul din jurul unei cetati militare ulterior extinzându-se. Mai întâi au fost regale si apoi nobiliare si în final numarul lor era de 7.
Primul comitat: Bihor organizat în 1111, urmat pe masura cuceriri de Crasna, Dabâca, Clu


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org