Referat - Unirea si centralizarea tarilor romane

Categorie
Referate Istorie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
367
Etichete
unirea, centralizarea, tarilor, romane
Descarcari
304
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Colegiul National „Ion Luca Caragiale”

























ELEV: Voinea Mihai - Cristian
CLASA: XII – E
PROFESOR: Preda Ion





Unirea si centralizarea tarilor romane



Pentru istoria europeana, secolul XVI este perioada în care se afirma Umanismul si Renasterea, dar au loc si mari convulsii provocate de Reforma si Contrareforma. Noua dinamica continentala a cuprins în sfera ei si Tarile Române, confruntate cu seismele provocate de fenomenele civilizatiei moderne.
În preajma ocuparii tronului de catre Mihai Viteazul, se produc importante mutatii în exercitarea puterii politice. Boierimea este confruntata cu un fapt fara precedent: patrunderea boierilor greci în institutiile reprezentative ale statului.
Alaturi de boierimea de veche traditie se cristalizeaza o boierime noua, potrivnica elementului grecesc si colaborarii cu turcii. Aceasta va constitui suportul domniei, mai ales prin atitudinea ostila manifeststa fata de Poarta.
Ascensiunea lui Mihai Viteazul s-a întemeiat pe boierimea noua, pe legaturile cu boierii olteni, de care se simtea atasat prin relatii de rudenie, cât si prin interese.
Domnia lui Mihai Viteazul a coincis cu initiativa papei Clement al VIII-lea de înfiintare, între anii 1590-1592, a unei aliante sub numele de „Liga Sfânta”, la care au aderat Statul Papal, Spania, Austria, Toscana, Mantova si Ferrara. Anglia si Polonia si-au manifestat rezerva fata de politica de cruciada initiata de Papa.
La aceasta alianta adera si Transilvania, considerata un factor primordial în atragerea Tarii Românesti si Moldovei. „Liga Sfânta” a vazut în Mihai si Aron Voda, domnul Moldovei, serioase elemente de sprijin ale politicii sale. În mod practic forta acesteia s-a redus însa în final doar la cele trei principate române si la ducatele italiene. Prin scopul urmarit „Liga Sfânta” viza înlaturarea dominatiei otomane din Europa centrala si de sud-est, ca si din bazinul central al Marii Mediterane. Pe alt plan, Papa milita pentru suprematia catolicismului si e


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org