Referat - Psihologia reclamei

Categorie
Referate Marketing
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
362
Etichete
psihologia, reclamei
Descarcari
278
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Psihologia reclamei


Analiza factorilor psihologici ce influenteaza comportamentul de cumparare si consum al consumatorilor prin intermediul publicitatii (reclamei) este un domeniu foarte larg. În acest context trebuie sa subliniez principalii factori psihologici care actioneaza în mare parte la nivelul subconstientului indivizilor.
Astfel perceptia poare fi definita ca procesul de luare la cunostinta a mediului ambiant de catre simturi [14, p. 102]. Cu referire la acesta psihologul Sperling spunea: „Ceea ce noi percepem la un moment dat va depinde nu numai de natura stimulului real, ci si de fundalul sau cadrul în care el exista – de experientele noastre senzoriale anterioare, de sentimentele noastre în acel moment, în general de prejudecatile, dorintele, atitudinile si telurile noastre” [2, p. 127].
Iata un exemplu elocvent al fundalului si cadrului la care se referea autorul: ce vedeti o fata tânara sau o femeie în vârsta? Acesta este un principiu ce se refera la relatia dintre figura si fondul ei. În timp ce figura are un contur clar, da impresie de consistenta si iese în evidenta, fondul este mai putin distinct, elementele sale sunt mai vagi si par sa se îndeparteze. Designerii de reclama respecta aceasta tendinta naturala, alegând de preferinta un singur element pe care îl evidentiaza, creând în jurul lui un spatiu cât mai neaglomerat.
Se apreciaza ca învatarea sta la baza mecanismului perceptual si motivational al consumatorului de a cumpara sau nu un anumit produs/serviciu [9, p. 93]. Aproape toate manifestarile comportamentale ale omului sunt rezultat al învatarii. Asa cum el învata sa mearga, sa vorbeasca, sa evite focul etc., tot asa, prin experienta, consumatorul învata cum sa cumpere si sa consume produse si servicii.
Pe masura ce se acumuleaza informatii noi, pe baza perceptiei, învatarii sau a altor factori cunostintele din memorie se restructureaza si se ambaleaza într-o formula noua, mai complexa decât cea a informatiilor componente, mai vechi


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org