Referat - Goana dupa radicali

Categorie
Referate Matematica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
448
Etichete
goana, dupa, radicali
Descarcari
357
Nota
0 / 10 - 0 voturi

GRUPUL SCOLAR DE CHIMIE INDUSTRIALA
TG. MURES















GOANA DUPA RADICALI




REFERAT
















COORDONATOR:
Prof. RUSU-MARIAN CRISTINA


ELEV:
SMUTZER LIGIA
clasa a IX-a D






2002
GOANA DUPA RADICALI

“Matematica superioara, desigur înseamna pur si simplu acele ramuri ale acestei stiinte care nu au gasit înca un câmp larg de aplicare si deci nu au iesit din absurditate” spunea Thorton Fry în 1941.
În urma cu 20-30 de ani existau unele domenii ale matematicii care pareau intangibile la presiunea unor necesitati practice; în acelasi timp ramuri ale matematicii ca teoria probabilitatilor, statistica matematica nascute efectiv din practica au devenit foarte teoretizate. Alaturi de matematica superioara exista un important corp de cunostinte ce formeaza matematica elementara în care ecuatiile algebrice ocupa un loc însemnat.
Ecuatiile algebrice cu o singura necunoscuta de tipul:
 (1)
cu , (întregi), , reprezinta astazi un domeniu relativ cunoscut cu aplicatii în stiinta si tehnica.
De-a lungul timpului s-a constatat o adevarata “goana dupa radicali” cautându-se diferite formule cu radicali pentru rezolvarea ecuatiilor de tipul (1). Ele apareau în diverse probleme de geometrie, mecanica, astronomie.
În papirusul Rhind al scribului Ahmes din anul 2000 î.c. pastrat la British Museum din Londra si în papirusul din anul 2200 î.c. pastrat la Muzeul Artelor din Moscova exista printre cele 110 probleme de matematica si unele care conduc la ecuatii de gradul I.
De exemplu: în papirusul lui Rhind apare urmatoarea ecuatie: .
Babilonienii au acordat o mai mare atentie ecuatiilor. Ei aproximau destul de bine radacina patrata din diferite numere.
De exemplu: , .
Si întocmisera diverse tabele care îi ajutau la rezolvarea unor ecuatii de diferite ordine. De exemplu una din probleme conducea la ecuatia: cu solutia:.
Toate problemele erau formulate în cuvinte si rezultatele lor erau date fara explicatii.
Babilonienii pentr


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org