Referat - Rezolvarea ecuatiilor de gradul III si IV

Categorie
Referate Matematica
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
360
Etichete
rezolvarea, ecuatiilor, gradul, iii
Descarcari
288
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Rezolvarea ecuatiilor de gradul III si IV


Cardano s-a nascut intr-o localitate nu departe de Milano. Tatal sau era jurisconsult. Conform izvoarelor istorice el era un om luminat si de viata.Cunostea mai multe limbi straine, se ocupa de matematica, filosofie si traduceri.
Fazzio Cardano(acesta era numele tatalui lui Girolamo) s-a ocupat îndeaproape de educatia fiului. Cardano a ales însa sa studieze medicina. În 1524,an in care moare Fazzio, Cardano primeste titlul de doctor in medicina al Universitatii din Padova. Se duce sa profeseze medicina la Milano.Acolo însa, Colegiul de Medicina al orasului îi refuza autorizatia de practica: motivul era acela ca Girolamo era in realitate fiul lui Fazzio. Evident, era vorba de un pretext, în fapt, colegii de breasla ai lui Cardano erau speriati probabil de acesta, datorita multiplelor sale cunostinte, personalitatii sale iesite din obisnuit.
În 1534,Cardano încearca din nou sa obtina o slujba la Milano,dar abia peste un an reuseste sa i se dea dreptul de practicare a medicinei în acest oras.
La Milano,Cardano are norocul sa vindece cateva personalitati de seama si astfel începe ascensiunea sa si începuturile unei vieti materiale mai bune, care-i permite sa se dedice exclusiv stiintei.
Astfel,in 1539,publica la Nurnberg (în limba latina) ,,Arimetica practica’’,lucrare bine primita în Franta si Germania. In 1545 apare principala lucrare a lui Cardano în domeniul matematicii,intitulata ,,Ars magna sive de Regulis Algebraicis’’(,,Marea arta sau despre regulile algebrice’’),in care sunt incluse solutiile ecuatiilor generale de gradul III si IV,ultima problema fiind rezolvata de elevul sau Lodovico Ferrari.
Cardano mai calatoreste in Scotia ca medic al arhiepiscopului John Hamilton ,pe care reuseste sa-l vindece de o boala grea.
Trebuie mentionat ca in tot decursul vietii Cardano a fost preocupat de astrologie,ajungand datorita cunostintelor (de astronomie,de fapt) un fe


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org