Referat - Bazele moleculare ale biopotentialului de actiune

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
390
Etichete
bazele, moleculare, ale, biopotentialului, actiune
Descarcari
299
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Bazele moleculare ale biopotentialului de actiune


Cuprins:

Introducere

Notiuni de baza. Potentialul de repaus

Potentialul de actiune
Etape
Transportori specifici
Rolul altor ioni
Initierea
Propagarea
Revenirea la starea initiala

4. Referinte



























Introducere

Potentialele de actiune sunt unde de depolarizare care se deplaseaza de-a lungul membranei unei celule. Acestea sunt o trasatura esentiala a vietii in regnul animal(dar uneori si vegetal), prin prisma faptului ca transmit informatii in mod rapid intre tesuturi. In cea mai mare parte, potentialele de actiune sunt utilizate de sistemul nervos, insa ele pot aparea in majoritatea celulelor.
Investigarea acestora este legata de acordarea in 1963 a premiului Nobel pentru Medicina sau Fiziologie cercetatorilor britanici Alan Hodgkin si Andrew Huxley datorita studiilor intreprinse de acestia asupra electrofiziologiei potentialelor de actiune folosind axoni “gigant” de Loligo Paelei.


Alan Hodgkin Andrew Huxley

Notiuni de baza. Potentialul de repaus

Daca se utilizeaza doi electrozi legati la un voltmetru pentru a inregistra diferente de potential, in cazul unei celule vii s-ar constata ca daca ii plasam de o parte, respectiv de cealalta a membranei, aparatul de masura ar inregistra o diferenta de potential. Acest lucru se intampla in ciuda faptului ca mediul intracelular si respectiv extracelular sunt, individual, neutre din punct de vedere electric.
S-a descoperit ca aceasta diferenta de potential este cauzata de o distributie asimetrica a unor ioni pe cele doua fete ale membranei si de permeabilitatea acesteia pentru ei.
Cei mai importanti ioni in stabilirea acestei diferente de potential sunt ionii de Na+ si de K+. In conditii normale, concentratia ionilor de K+ in interiorul celulei este cu mult mai ridicata decat cea din exterior(de 35 ori mai mare). In acelasi timp, concentratia ionil


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org