Referat - Ingrijirea pacientilor muribunzi

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 8 ani
Afisari
1942
Etichete
ingrijirea, pacientilor, muribunzi
Descarcari
795
Nota
0 / 10 - 0 voturi

ingrijirea pacientilor muribunzi
Sfarsitul vietii bolnavului spitalizat poate sa fie brusc sau lent, în functie de cauza. De cele mai multe ori este un proces agonizant, în cursul cãruia se modificã functiile vitale ale organismului. Circulatia se înrãutãteste, respiratia devine greoaie, iar activitatea SNC diminueazã. Fata B este palida, pamantie, nasul ascutit, extremitatile, urachile, fruntea sunt reci, pielea este umedã, lipicioasã. Musculature isi pierde tonusul, pozitia bolnavului în pat devine pasivã. Prin caderea mandibulei gura bolnavului rãmâne deschisã, respiratia este pe gura, limba se usucã. Ochii sunt sticlosi, adânciti în orbitã, înconjurati de cearcane, pleoapele stau în pozitie semiinchisa. B nu mai înghite nimic.
Pulsul este slab, f moale si neregulat, respiratia neregulatã, saliva este îi cadepaliditatconcentrate, lipicioasã, care nefiind inghitita se scurge din gura sau se aspira în laringe si trahee, provocand o senzatie zgomotosa horcaita. Unii mai vb dar cu greutate. Reflexele diminua progresiv, reflexul pupilar dispare sfinterele se relaxeazã. Cateva respiratii profunde neregulate, urmate de oprirea respiratiei semnalaza sfarsitul vietii.
In timpul agoniei bolnavul nu va fi pãrãsit pe motiv ca va muri.
Comportament lor în timpul agoniei este foarte diferit. Unii sunt cuprinsi de fricã, nelinistiti, altii aunoncomportare tulburatã, iar altii isi asteaptã sfarsitul linistiti.
Asistentul medical trebuie sã incurajeze pânã în ultimul moment bolnavul moribund. De multe ori chiar dacã nu da semne, el aude ce se vb în jurul lui.
Pt a asigura linistea bolnavului si pt a nu deranja si alti bolnavi, el va fi mutat izolat intr-o rezerva, sunt izolat de ceilati printr-un paravan.
As med rãmâne în permanentã alãturi de B.
B trebuie mentinut curat si uscat. Transpiratiile abundente vor sterse de pe fatã, dacã are incontinentã urinarã sau de fecale se schimbã lenjeria de corp si de pat si se aseazã sub el o musama. Protezele dentare vor fi îndepãrtate din gura, iar buzele vor fi întretinute în stare umedã. Secretiile glandelor salivare si faringiene vor fi indepartatebstergand caviatea bucala si aspirand continutul . cât timp reflexul de deglutitie este pãstrat bolnavul va fi hidratat pe cale oralã, având grijã ca lichidele sân u


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org