Referat - Peritonitele acute difuze

Categorie
Referate Medicina
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
384
Etichete
peritonitele, acute, difuze
Descarcari
237
Nota
0 / 10 - 0 voturi

REFERAT

PERITONITELE
ACUTE DIFUZE


















MEDIC INTERN:
SOLOMITCHI RODICA









2002

1.Definitie

Inflamatia difuza a peritoneului, in cea mai larga acceptiune de origine septica (peritonitele chimice sau sterile/aseptice nu vor fi tratate in acest capitol). Peritonita acuta difuza este una din marile urgente abdominale.

2.Etiopatogenie

Peritonitele acute difuze ca efect al contaminarii cavitatii peritoneale pot aparea primar (fara o cauza de contaminare) sau secundar (datorita contaminarii dintr-un sediu anatomic cunoscut, intraabdominal).
Peritonitele primitive sau peritonitele spontane, au sursa de contaminare extraperitoneala iar transportul agentului patogen este pe cale circulatorie; apar atat la copii cat si la adulti, cu predilectie in ultimul timp pentru adulti (contrar celor afirmate pana acum). Mai frecvent sunt afectati adultii cu ascita si copii cu nefroza. Spre deosebire de peritonitele secundare la care asocierea microbiana este regula, peritonitele primitive sunt de origine monomicrobiana. Agentul microbian cel mai frecvent intalnit la adulti este E. coli urmat in ordinea incidentei de cocigram pozitivi si anaerobi, iar la copil streptococul hemolitic si pneumococul.
Peritonitele secundare se datoresc unei surse de contaminare intraperitone-ala.Aproximativ 80% apar in perforatiile organelor cavitare sau in afectiuni inflamatorii ale altor organe intraperitoneale, iar 20% apar ca o complicatie posto-peratorie.
Cauzele peritonitelor secundare sunt:
( perforatia stomacului si duodenului;
( contaminarea biliara cu sau fara perforatia colecistului;
( peritonita apendiculara;
( perforatia intestinului s


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org