Referat - Caracteristicile statistice ale testului psihologic

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
332
Etichete
caracteristicile, statistice, ale, testului, psihologic
Descarcari
219
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CARACTERISTICILE STATISTICE ALE TESTULUI PSIHOLOGIC
1. Definitiile testului psihologic
Asociatia Internationala de Psihotehnica ofera urmatoarele definitii:
Sarcina identica
Tehnici precise
Testul psihologic înseamna proba care implica o sarcina identica de executat pentru toti subiectii examinati si care dispune de tehnici precise pentru aprecierea succesului sau esecului sau/si pentru notarea numerica a reusitei.

Masura obiectiva, standardizata
Esantion de comportament
Ana Anastasi, în lucrarea “Enciclopedii de teste” defineste testul drept ,,o masura obiectiva si standar-dizata a unui esantion de comportament“.

Încercarile de definire sunt extrem de variate, deoarece pot surprinde aspectele esentiale ale acestui concept. Astfel, L. Cronbach considera testul ,,o procedura sistematica pentru compararea comportamentului a doua sau mai multe persoane“. Este vorba de o comparare statistica, cantitativa si calitativa a rezultatelor unui individ cu cele ale altei persoane plasate în aceeati situatie. Compararea se face pe baza unui etalon, adica a unui sistem metric de referinta si ea are drept scop clasarea individului uman într-o ierarhie cantitativa sau calitativa (tipologica - pe baza de profil).
Situatie standardizata
Mariana Rosca (1972) defineste testul ca o situatie standardizata, ce permite o masurare obiectiva a unui esantion din manifestarile psihice.

Examinarea prin test este o estimare probabilista, dar putem îmbunatati aceasta probabilitate, adica putem creste aceasta probabilitate si mari gradul de încredere în predictia unui test, printr-o cât mai riguroasa fundamentare statistica. Prin aceasta se urmareste în fapt reducerea tot mai accentuata a erorii, a distorsiunilor în evaluarea psihometrica si apropierea progresiva a testului de faptul real.
2. Principalele criterii de apreciere a testului psihologic
2.1. Obiectivitatea sau concordanta interpersonala a testului psihologic
Aceast prim criteriu se refera la gradul în care rezultatele unui


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org