Referat - Limbajul mimico-gestual

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
362
Etichete
limbajul, mimicogestual
Descarcari
267
Nota
0 / 10 - 0 voturi

LIMBAJUL MIMICO-GESTUAL

Introducere
Priviti în jurul dumneavoastra si veti vedea ca puteti sa învatati sa ascultati cu ochii. Puteti sa comunicati în foarte multe feluri fara sa va folositi vocea. Miscati capul „sus-jos” ceea ce înseamna “da”. Scuturati capul ceea ce înseamna “nu”. Ridicati din umeri si înseamna “nu stiu”.
Uneori, când este foarte important sa fie liniste, dar nu puteti sa solicitati acest lucru cu voce tare, indicati printr-un gest.
Ce faceti daca nu puteti sa-i raspundeti cuiva cu voce tare la o întrebare, spre exemplu, “Unde este…?”. Indicati directia cu degetul sau cu capul. Uneori indicam cu mâna si în timp ce vorbim: “Este acolo!”.
Expresia faciala este o alta modalitate de a comunica. Gânditi-va cât de multe se pot exprima prin intermediul expresiilor faciale. Un zâmbet, o încruntare, fiecare spune altceva.
Folosim gesturi si expresii faciale zilnic, uneori separat, alteori împreuna cu vorbirea, pentru a împartasi idei si sentimente si pentru a comunica. Dar, de cele mai multe ori, de baza sunt cuvintele.
Reguli pentru folosirea limbajul dactil românesc:
Tineti mâna la nivelul umarului.
Tineti mâna cu palma înspre exterior.
Faceti literele cu grija.
Nu miscati mâna când va pregatiti pentru pozitia urmatoare. Va puteti ajuta plasând aratatorul celeilalte mâini pe încheietura mâinii cu care gesticulati.
Executati fiecare litera în acelasi loc. Nu va deplasati mâna spre dreapta pentru fiecare litera. Daca dactilati un cuvânt ce contine o litera dubla cum ar fi de exemplu “înnoptat”, sau “alee” faceti a doua litera putin mai la dreapta.
Cum puteti ajuta o persoana surda sa vada ceea ce-i spuneti?
Fiti siguri ca fata si buzele va sunt luminate bine.
Asigurati-va ca persoana deficienta de auz se uita la dumneavoastra.
Fiti siguri ca nu va acoperiti gura cu mâinile.
Vorbiti natural, nu exagerati miscarile gurii, nu vorbiti prea încet sau prea tare.
Folositi gesturi si expresii faciale.
Daca stiti câteva semne, folositi-le.
Fiti calmi.
Fit


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org