Referat - Proiectarea didactica

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
539
Etichete
proiectarea, didactica
Descarcari
326
Nota
0 / 10 - 0 voturi




PROIECTAREA DIDACTICA – O ACTIUNE CONTINUA
SI UNITARA



Motto: „Socrate spunea ca acei care stiu ce este fiecare lucru sunt în stare sa explice si celorlalti pe când cei care nu stiu este firesc sa se însele si pe ei si sa însele si pe altii.”
( Xenofon)
Motivatia alegerii temei

Se stie ca un lucru bine facut are la baza o etapa premergatoare. Proiectarea didactica este etapa premergatoare a actului didactic. În învatamânt exista cadre didactice care considera proiectarea o etapa necesara, dar si altele, care apreciaza ca aceasta ar putea lipsi. Cea de-a doua pozitie este determinata de numarul mare de documente care se elaboreaza obligatoriu de cadrele didactice, uneori nejustificat.
Proiectarea didactica nu poate sa lipseasca din preocuparile învatatorilor si profesorilor, pentru ca o lectie buna este întotdea\una rezultatul unei proiectari corespunzatoare. Documentul de proiectare trebuie sa fie un instrument necesar de lucru pentru cadrul didactic.

Demers teoretic; explicarea notiunilor

În mod traditional, prin proiectare pedagogica se întelege programarea materiei de studiu pe unitati de timp si de activitate, a planului calendaristic, a sistemului de lectii, elaborarea planului de lectii etc.
Astazi, conceptul de proiectare este mai amplu, fiind exprimat si caracterizat de alte concepte corelate, ca de pilda: design instructional ( R. Gagne,1976) sau taxonomia cunostintelor (Romiszowski,1981).
În efortul actual de modernizare si optimizare a scolii românesti, menit sa asigure cresterea calitativa a activitatii didactice, proiectarea, organizarea, pregatirea si desfasurarea lectiei, ca microsistem ce produce la scara redusa sistemul instructional, ocupa un loc central.
Proiectarea este actiunea de anticipare si pregatire a activitatilor didactice si educative pe baza unui sistem de operatii, concretizat în programe de instruire diferentiate prin cresterea performantelor.
Proiectarea pedagogica a procesului de învatamânt reprezinta ansambl


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org