Referat - Psihologiile umaniste - Psihoterapiile bazate pe acestea si activitatea de cunoastere psihosociologica

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
573
Etichete
psihologiile, umaniste, psihoterapiile, bazate, acestea, activitatea, cunoastere, psihosociologica
Descarcari
430
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Psihologiile umaniste. Psihoterapiile bazate pe acestea si activitatea de cunoastere psihosociologica si influentare educativa a elevilor


De la început atentionam ca profesorul, cadrul didactic în general, nu este psiholog. Ideal ar fi ca fiecare scoala sa aiba psiholog scolar care are definite o complexitate de activitati si sarcini de mare importanta, începând de la colaborarea cu conducerea scolii si cu fiecare dintre cadrele didactice, precum si activitatea sa în rândul elevilor.
În marea diversitate a termenilor care ne dau progresiv o imagine despre marea diversitate si complexitate a psihologiei si a subramurilor sale, prezentam conceptul de psihologie sociala si legat de acesta, cel de psihosociologie, ca domeniu interdisciplinar de cunoastere stiintifica a interactiunii comportamentelor si proceselor psihice umane.
În Dictionarul de psihologie(Doron R., Parot F., 199 p. 632), la definirea termenului de psihologie sociala este reprodusa o definitie a lui R. Daval, în care psihologi sociala este definita ca o “stiinta a actiunii”, care dupa unghiul de “perspectiva” poate aparea ca o “stiinta a comportamentului” sau ca “stiinta pentru agentul în situatie” si ea este apoi comentata atât ca stiinta cât si ca arta, prin aceea ca vizeaza nu doar cunoasterea, ci si aplicarea celor cunoscute.
Psihologia sociala studiaza cum se desfasoara si cu ce rezultate se finalizeaza interactiunea comportamentelor individuale si cum se finalizeaza:
interactiunea comportamentelor individule si de grup;
cum influenteaza comportamentul unei persoane, conduita altei persoane sau actiunea grupului;
cum modifica prezenta altora, propria activitate;
care sunt mecanismele psihice ale relatiilor interpersoanle si intergrupale;
ce rezulta în plan spiritual din traiul laolalta al oamenilor, din actiunea lor comuna;
ce efecte au asupra personalitatii comportamentele din trecut ale altora;
cum influenteaza interactiunea comportamentala prezenta conduita viitoare a oamenilor si a grupuril


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org