Referat - Stereotipurile in publicitate

Categorie
Referate Psihologie
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
437
Etichete
stereotipurile, publicitate
Descarcari
331
Nota
0 / 10 - 0 voturi

STEREOTIPURILE ÎN PUBLICITATE – HAZARD SAU MANIPULARE CONSTIENTA?
o analiza de imagini din campaniile promotionale Marlboro si Benetton

Abstract (rezumat)

În lucrarea de fata am încercat sa realizez o abordare inedita a stereotipurilor din perspectiva publicitatii, analizând modul în care ele se reflecta în afisele publicitare.
Într-o prima parte a lucrarii (partea teoretica), m-am oprit asupra stereotipurilor si imaginilor, mai precis asupra definitiilor acestora si a modurilor lor de abordare. Am insitat mai mult asupra imaginilor, considerând informatiile în acest domeniu destul de putin cunoscute de psihologi, în timp ce cunostintele legate de stereotipuri, datorita importantei lor fundamentale pentru psihologia si cunoasterea sociala, consider ca sunt suficient de bine cunoscute.
Pentru partea practica mi-am propus sa realizez o analiza de imagini, mai bine spus, de afise publicitare reprezentative pentru fiecare din campaniile publicitare ale doua concerne de renume mondial. Este vorba de firmele binecunoscute Marlboro si United Colors of Benetton. Voi arata, pe cât îmi va sta în putinta de clar, felul în care mesajul fiecarei firme este trimis spre publicul tinta folosind, pe de o parte, stereotipuri treptat create (al barbatului Marlboro - pentru prima firma), iar pe de alta parte, destramarea sau deconstructia unor stereotipuri deja existente în societatea noastra (stereotipurile interrasiale – pentru Benetton). Analiza de imagini vizeaza atât aspectul fizic (descriere, suport, cadru, cadraj, unghi de fotografiere, compozitia imaginii, cromatica, etc.), cât si continutul simbolic (care trimite la simbolul paradisului pierdut – pentru Marlboro, si la stereotipul eroului civilizator – pentru Benetton).
Consider ca prin lucrarea de fata am reusit sa argumentez empiric, suficient de clar, faptul ca cei care construiesc publicitatea folosesc din plin stereotipurile pentru a ne influenta comportamentele, atestând astfel omniprezenta lor în viata noastra de z


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org