Referat - Alexandru Ioan Cuza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
4333
Etichete
alexandru, ioan, cuza
Descarcari
797
Nota
10 / 10 - 1 vot

Alexandru Ioan Cuza
CARACTERIZARE
de Alexandra STANESCU, clasa a V-a
Scoala Generala nr. 3 « Nicolae Titulescu » Bucuresti
La 24 Ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza infaptuieste Unirea Principatelor: Tara Romaneasca si Moldova. Adunarea Electiva aTarii Romanesti pronunta alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza.
Unirea Moldovei cu Tara Romaneascsa e unul dintre marile evenimente la care a participat Ion Creanga, unul dintre cei mai mari clasici ai literaturii romane, alaturi de Mihail Eminescu si Ion Luca Caragiale. Unirea din 1859 i-a staruit mult in minte. Cu ocazia participarii la divanurile ad–hoc a scris doua povesti: “Mos Ion Roata si Unirea”, “Mos Ion Roata si Voda Cuza”.
El si Victor Eftimiu il caracterizeaza: era bun, omenos, marinimos, drept, intelept, rabdator, cuviincios, generos. ”Cuza voda s-a uitat tinta la Mos Ion Roata cat a vorbit, iar cand a ispravit vorba i-a pus in mana doua fisicuri cu napoleoni zicandu-i cu bunatate:
-Tine Mos Ioane acest mic dar si intampina-ti nevoia de azi si de maine cum te-a lumina Cel de Sus! Iar pe boier lasa-l in judecata lui Dumnezeu, caci El nu bate cu ciomagul”.
Cuza era respectat de oameni si iubit de supusi pentru calitati si infaptuiri: ”Peste cativa ani trecand spre Bucuresti domnitorul Cuza ,a poposit la Agiud. In multimea venita sa-l intampine se afla si batranul Ion Roata.”
“Nu-i an sa nu sarbatorim Unirea
Ce ne-a umplut poporul de podoabe.
Poporul iti tot canta pomenirea,
Marite, prea cinstite parcalabe!”
“”Maria ta!”dar nu cu umilinta
Ci daruindu-ti dragostea lor toata
Ti-au dat cei multi intreagalor fiinta
In frunte cu batranul Ion Roata.”
Cuza era chipes, de statura mijlocie, cu par blond inchis, ras la fata, cu mustata si barba, avea fruntea si pieptul larg, privirea inteligenta si talia dreapta, era aratos, cu infatisare placuta si atragatoare.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org