Referat - AMORUL DINTRE RICA VENTURIANO SI ZITA

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1897
Etichete
amorul, dintre, rica, venturiano, zita
Descarcari
681
Nota
9 / 10 - 1 vot


Marele nostru dramaturg Ion Luca Caragiale sa nascut la 30 ianuarie 1858
în satul Haimanale ,din judetul Prahova.
Opera sa este diversa cuprinzând atât creatii ale genului dramatic(„Napasta”)cât si al genului epic(„O noapte furtunoasa”, „Conul Leonida fata cu reactiunea”,”O scrisoare pierduta „ si “D-ale carnavalului”),a publicat nuvele si de asemenea este creatorul schitei românesti.
Faimoasa comedie „O noapte furtunoasa” a facut o revolutie în teatrul românesc.
În toate personajele sale Caragiale prezinta ceva comic,în special în Rica Venturiano în care prezinta tipul de gazetar tipic în epoca sa ,Rica Venturiano este un exemplu de gazetar demagog,din cînd în cînd agitînd faze fara sens cu ticuri latinizante.
.Puterea de caracterizare a personajului de catre puncte diferite de vedere este foarte mare în opera lui Caragiale,Rica Venturiano este puternic caracterizat de catre Jupînul Dumitrache :un vagabont ,un scîrta scîrta pe hîrtie,coate goale,moftangiu,
papugiu,mate fripte,pungas etc.
În aparenta personajul naiv Jupîn Dumitrache,personajul central al piesei,care tine foarte mult la onoarea de familist si care este înselat chiar de catre mîna lui dreapta Chiriac.
Între Rica Venturiano si Zita este o dragoste la prima vedere,de neânteles de pe urma careia are de suferit destul. Rica Venturiano o confunda pe Zita cu Veta sora ei,careia îi face o declaratie de dragoste.
Rica este înebunit dupa Zita si de amorul ei ”Sunt nebun de amor;da,fruntea mea î-mi arde ,tâmplele-mi se bat,sufer peste poate,parca sunt turbat”,el este nefericit si iubeste la nemurire.
Veta ramâne uimita si speriata,amenintând-ul pe Rica Venturiano ca va striga,dar într-un final Veta îsi da seama ca defapt Rica o confundase cu Zita sora ei si nu dorea sa se afle.
Rica Venturiano vede în ochii iubitei sale ca nutreste aceleasi sentimente ca si el desi a avut multe de îndurat pâna sa ajunga la inima ei.
Din seara de la “Iunion” el devine nebun dupa Zita si se ia dupa ea pâna la Stabilimen, unde era pe aproape de a deschide un conflict.Dar în urmatoarea seara iubirea îi inspira curaj si se tine dupa Zita,Veta si Jupîn Dumitrache pâna în suburbie unde îi taie calea niste câini.
Rica Venturiano este atît deîndragostit de Zita încât risca sa fie omorât de catre Jupân Dumitrache si Chiriac când este surprins în casa Vetei,dar este salvat de catre Zita.
Când Veta îi povesteste Zitei aceasta se sperie mai ales când îi spune ca la trimis pe “monserul”ei pe portita dinspre maidan care era închisa si avea ulucile foarte înalte.
Rica Venturiano îsi compara iubita cu un “angel radios,cu luceafarul ,care straluceste sublim în noaptea tenebroasa a existentei sale”.
Declaratia de dragoste a lui Rica Venturiano contine multe epitete si metafore cu ajutorul carora îsi exprima sentimentele de iubire fata de iubita sa.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org