Referat - Ardealul

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
3909
Etichete
ardealul
Descarcari
540
Nota
7.44 / 10 - 9 voturi



Ardealul
Fragmentul din manual este o descriere literara deoarece in primul rând , Nicolaie Balcescu foloseste ca mod de expunere descrierea zugravind un colt din natura cu ce are el mai caracteristic.
Autorul descrie:
Asezarea geografica
Varietatea formelor de relief si a faunei
Bogatia si frumusetea acestui tinut exprimându-si patriotismul profund de mândrie ,de dragoste si de admiratie fata de Ardeal. Nicolaie Balcescu reuseste sa redea frumusetea acestui tinut raportându-se la tarile Europene.
Modalitatea aleasa este gradarea, peisajul fiind privit de sus in jos. De la culmile cea mai înalta pana in adâncuri.
N. Balcescu pleaca de la ideea ca aceasta tara este „ mandra si binecuvântata” dupa care începe descrierea.
Aceasta evidentiaza frumusetea Ardealului mai întâi printr-o imagine de ansamblu comparând acest tinut cu un „maret si întins palat cap-dopera de arhitectura. Sunt sublinia unicitatea si maretia locurilor descrise. Aici sunt adunate si asezate cu maiestrie toate frumusetile care împodobesc celelalte tinuturi ale Europei.
Imaginea de ansamblu este împartite in partile ei componente.
N. Balcescu înfatiseaza frumusetea arcului Carpatic hotarului înalt al Ardealului . De lantul muntos se distinge silueta a doua piramide atât de înalte piscurile sun acoperite de o permanent diadema de ninsoare.
Urmeaza dealurile caracterizate prin dublu epitet înalte si frumoase si comparate cu niste valuri proptitoare.
Întreg peisajul este încântat prin diversificarea coloritului martie sa.
Atentia prozatorului este retinuta de câmpiile „arse si varuite” care amintesc de cetatea etern a Italiei(Roma).
Autorul aduce alte dovezi referitoare la frumusetea Ardealului deoarece aici stejari, barzi si fagi trufasi îsi înalta vârfurile lor pana in la cer.
Ardealului a fost binecuvântat si cu pamânturi atât de rodnici încât cine le strabate se afunda intr-o „mare de grâu si porumb”.
De la imaginea generala se trece la înfatisarea elementele de fauna si flora.
Caldurile muntoase cadrul natal specific pentru ursul care se plimba „ca un domn stapânitor” ,iar câmpiile manoase unde bizonul dormiteaza alene. Autorul prezinta bogatiile subsolului. El precizeaza ca aurul se vede pana la noroaiele drumurilor.
Ultima parte a textului „astfel e tara Ardealului”
Constituie concluzia acestei descrieri. Cuvântul astfel înlocuieste adjectivul mândru si binecuvântata din prima parte a textului tradând mândria scriitorului de a fi roman.
...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org