Referat - Aurica Tulea

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1491
Etichete
aurica, tulea
Descarcari
563
Nota
9 / 10 - 1 vot


G. Calinescu: Enigma Otiliei
Aurica Tulea
- caracterizare -
Aurica Tulea-caracterizare – 1 George Calinescu: Enigma Otiliei
Pe o imaginara scara a evolutiei în timp a unui tip anume de personaj, s-ar parea ca Aurica este imaginea Aglaei în tinerete, sau altfel spus, Aglae este o batrâna, o baba rea pâna la monstruozitate.
Aurica este fiica cea mica a Aglaei, în antiteza cu feminitatea si delicatetea Otiliei, supusa de la început si pâna la sfârsit unui automatism psihologic, si întreaga ei miscare în roman se petrece între coordonatele strâmte ale familiei Tulea, ale casei lui mos Costache, miscare monotona, întrerupta doar, la un moment dat, de „turneele de pe calea Victoriei”.
Personajul este prezentat de Felix, astfel având si noi, cititorii, ocazia sa-l cunoastem. Primele imagini ale fetei ne sunt comunicate de Felix:
„Felix privi sfios la aceea pe care o chema Aurica. Era o fata cam de treizeci de ani, cu ochii proeminenti ca si ai Aglaei, cu fata prelunga, sfârsind printr-o barbie ca un ac, cu tâmple mari încercuite de doua siruri de cozi împletite. [...] La apropierea lui Felix ridica ochii fixând cu avida curiozitate pe tânar si întinzându-i o mâna arcuita.”
Aurica e obsedata de neîmplinirea ei în plan sentimental, caci considera drept unic scop al existentei – casatoria. Aglae si Aurica sunt construite din acelasi aluat, Otilia si Aurica însa apar ca cel mai perfect contrast. Cunoscând-o bine si pe Aurica, Otilia îl previne pe Felix:
„– Sa te feresti de ea, ca umbla sa se marite si se îndragosteste de cine-i iese-n cale!”
Aurica o uraste cu mult mai mare intensitate pe Otilia decât mama ei. Este relevata pe deplin superioritatea pe care Aurica si-o abordeaza fata de Otilia, condamnata parca la toate esecurile din lume pentru ca e „fata fara parinti”. Ura îi întuneca judecata în asemenea grad, încât se lanseaza în aprecieri defaimatoare, debiteaza invective, devenind nesuferita si artagoasa.
Aurica Tulea-caracterizare – 2 George Calinescu: Enigma Otiliei
Din arsenalul armelor de atac îndreptate asupra oricarui barbat, face parte si compozitia tinutei, prin care Aurica spera sa convinga pe toata lumea de nenumaratele ei calitati. Aurica „arata fata de Felix din ce în ce mai multa familiaritate. În fiecare zi dupa orele cinci, Aurica se îmbraca pretentios în bluze albe si foi negre, minutios plisate, si se pudra pe fata în chip batator la ochi, carminându-si prea tare pometii slabi ai obrajilor, ceea ce în acea epoca se socotea înca scandalos.” Mergea pe Calea Victoriei strabatând acelasi itinerar cu speranta de a avea o aventura, care însa întârziase sa se întâmple. „De la stadiul apatic, personajul trece dintr-o data la o atitudine de adevarat atac al barbatilor, vulgaritatea nemaifiind în nici un fel acoperita”.
Personajul traieste pe treapta cea mai de jos a umanului, foarte aproape de câmpul instinctualitatii. Lumii îi îngaduie o singura latura, cea erotica. „Aurica avea despre barbati o conceptie misitca, în care si impertinentele deveneau calitati. Simpla prezenta a unui barbat, mai cu seama tânar si necasatorit o emotiona”.
„A fi acostata de un individ mai bine îmbracat pe drum nu i se parea necuviincios. Nu raspundea, fireste, dar iutea pasii, cu o surpriza pe fata, în asteptarea unei asiduitati mai flagrante”.
Unica preocupare era casatoria si „vorbea despre casatorie cu un interes tehnic, ca si când ar fi fost unicul scop serios în viata. O casatorie, oricât de banala i se parea pentru o fata un noroc”.
Ura Auricai fata de Otilia crestea mereu, pe masura ce descoperea ca Otilia este apreciata de toti cei ce o cunosc. „Ce-o fi vazând Pascalopol la Otilia?” Momentul în care reuseste sa-l întâlneasca pe Felix pe Calea Victoriei si sa se plimbe cu el la brat o umple de satisfactie.
Aurica Tulea-caracterizare – 3 George Calinescu: Enigma Otiliei
Dupa câteva încercari de cucerire a lui Felix, Aurica, neputincioasa, încearca cu disperare o ultima solutie, dorind sa-l constrânga pe Felix sa o ia de nevasta. Rautatea Auricai nu are margini. Ea cere ajutor în numele onoarei patate: „s-a plâns lui mos Costache ca el, Felix, n-a fost cavaler cu ea, ca ia dat bratul în vazul tuturor pe strada si a intrat de atâtea ori în odaia ei, inducând-o în eroare ca ar avea intentii serioase”.
Otilia vede în Aurica un adevarat reper al raului si al bîrfei.
Personajul penduleaza constant între comic si grotesc. Îsi doreste cu o ardoare de neexplicat pianul Otiliei, desi nu stie sa cânte, dar e con...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org