Referat - Balada Populara MIORITA

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2107
Etichete
balada, popccara, miorita
Descarcari
571
Nota
9 / 10 - 1 vot

MIORITA
- balada populara -
1.BALADA POPULARA este cântata pe la petreceri sau hanuri de lautari sau de tarani, îsi are originea în trecuturi îndepartate si aduce teme si motive de mare circulatie despre pastori, haiduci, viteji ai neamului, etc. .
Fiind veche si pentru ca se cânta se mai numeste si cântec batrânesc.
2. “MIORITA” reprezinta o capodopera a culturii populare românesti.
3. DEFINITIA:
Balada este o creatie epica în versuri în care este povestita o întâmplare despre confruntarea dintre doua sau mai multe personaje.
4.Ca specie a genului epic are narator omniscient, are personaje (ciobanii, mioara, maicuta batrâna în planul imaginar).
5.SUBIECTUL se axeaza pe fapte si întâmplari existând si momente ale subiectului:
- expozitiunea - cadrul (“Pe-un picior de plai / Pe-o gura de Rai”), personajele (“ciobanul moldovean, vrâncean si ungurean”) si timpul (“se cobor la vale”-toamna)
- intriga reda disperarea mioarei nazdravane care relateaza stapânului sau complotul pus la cale de ceilalti doi ciobani
- desfasurarea actiunii este incompleta. Ciobanul moldovean i se adreseaza oitei cerându-i sa-i împlineasca ultimele dorinte în cazul în care va muri. Moartea este ipotetica (“Si DE-a fi sa mor”)
Pentru ca lipseste punctul culminant si deznodamântul, balada “MIORITA” este considerata ATIPICA.
6. PREZENTAREA PERSONAJULUI PRINCIPAL PRIN RAPORTAREA LA 2 ÎNTÂMPLARI SEMNIFICATIVE Personajul principal, ciobanul moldovean, are o atitudine CALMA, acceptând moartea cu seninatate si vazând-o ca pe o prelungire a vietii în mijlocul naturii alaturi de fiintele dragi (oile), alaturi de obiectele preferate (fluierele). Fiinta de tip superior, el nu este RAZBUNATOR nici RANCHIUNOS el încredintând ritualul înmormântarii sale tocmai dusmanilor sai.
7.Ca în orice balada exista, si aici, MOTIVE LITERARE. Astfel apar motivul conflictului dintre ciobani, motivul mioarei nazdravane (animalul credincios), motivul testamentului ciobanului, motivul mamei care-si cauta fiul si motivul mortii vazute ca o nunta.
8.CONFRUNTAREA, specifica baladelor, este redata aici prin conflictul dintre ciobani dar apare o opozitie si în ce priveste atmosfera senina de la început si tensiunea ulterioara.
9. Fiind o balada populara, creatorul anonim foloseste o gama variata de procedee si mijloace artistice
- spre deosebire de alte balade “MIORITA” contine secvente epice (întâmplarile), lirice (monologul ciobanului) si dramatice (dialogul cu oita).
- ca moduri de expunere se întâlnesc toate
Genialul poet popular a conceput actiunea pe doua planuri (real si imaginar)
Este folosita cu talent: metafora (“Pe-un picior de plai / Pe-o gura de Rai”), repetitia si enumeratia (“unu-i”), paralelismul uman / natural din portretul ciobanului (“Ochisorii lui / Mura câmpului”) si alegoria moarte / nunta.
10.Genialitatea poetului popular se intrevede si din folosirea unor cuvinte cu valoare de simbol. Fluierele sugereaza talentul si sensibilitatea omului din popor iar vântul este un simbol al existentei efemere
11.INCHEIERE
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org