Referat - Baltagul - Momentele Subiectului

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
1514
Etichete
baltagul, momentele, subiectului
Descarcari
501
Nota
9 / 10 - 1 vot


BALTAGUL
Romanul Baltagul este de critica de specialitate un roman mitic, deoarece autorul preia motivul baladei populare Miorita si il dezvolta intr-o naratiune cu adevarat fascinanta. In balada populara, cei trei ciobanei cu turmele lor coboara la iernat. Doi dintre ei se hotarasc sa-l omoare pe tovarasul lor, baciul moldovean.Acolo unde actiunea baladei se rupe, transformandu-se in lirism, Sadoveanu o continua tesand in jurul acestui motiv al uciderii din lacomie, povestea reconstituirii crimei si a pedepsirii ucigasilor de catre vaduva celui ucis, model de inteligenta, abilitate si frumusete morala.
Momentele subiectului:
Autorul plaseaza actiunea intr-un sat din muntii Moldovei – Magura Tarcaului.
Romanul debuteaza cu imaginea eroinei principale, Vitoria Lipan, stand pe prispa si torcand intr-o zi de toamna, amintindu-si o poveste pe care sotul ei o spunea adesea la cumatrii si nunti. Nechifor Lipan, sotul Vtoriei, a fost intotdeauna priceput in ale oiertului. Avea stani bine oranduite cu baci ascultatori si priceputi.
Intriga romanului o gasim dispersatain primele pagini ale romanului. Gandind la viata grea si plina de lipsuri a oierilor, despartiti pentru mult timp de familile lor, Vitoriei ii sporeste ingrijorarea ca sotul ei, plecat de mai bine de doua luni, la Dorna, ca sa cumpere niste oi, nu se mai intoarse. Mai intarziase si altadata, dar niciodata asa de mult. Atunci ea stiuse cauzele intarzierilor : popasul la crasma in compania lautarilor si a „ochilor negri sau albastrii”. Dupa atatea intarzieri ea se arata suparata, ostila chiar, certurile izbucneau brusc si se sfarseaqu brusc, pentru ca dragostea celor nu se stinsese, era la fel ca in tinerete si acum dupa mai bine de 20 de ani de convietuire „cand aveau copii mari cat dansii”.Din sapte copii cati ii daruise Dumnezeu, mai traiau doar doi: o fata Minodora trimisa pentru educatie la Varatic si Gheorghita botezat asa dupa al doilea nume al tatalui sau. De la o vreme incoace, Vitoria era tot mai nelinistita, caci intarzierea prevestita a sotului sau nu prevestea nimic bun. Nu sunt intarite de nici o veste concreta deocamdata totul era o banuiala, dar visul sau o pune si mai mult pe ganduri (se facea ca Lipan trecea o apa calare pe cal dar avea fata intoarsa de la ea).Framantarile o fac sa mearga la parintele Daniil pe care il roaga sa-i faca o scrisoare catre Gheorghita aflat cu turmele in Balti la Cristesti ca sa-l cheme grabnic acasa. Impartasindu-i preotului banuielile sale il mai roaga sa scrie si autoritatilor de la Dorna pentru acele lamuriri despre trecerea lui Lipan pe acolo. Din cauza nelinistii nu s-a putut bucura nici de sarbatorile de iarna care pentru prima oara i-au fost „ straine si indepartate”. Increzatoare in puterea credintei, Vitoria se roaga in fata icoanei Sfintei Ana de la manastirea Bistrita si tine post in mai multe zile de vineri.Superstitioasa o vizieaza pe baba Miranda vestita pentru descantece si vraji. In gand comunica cu Nechifor ca si cand ar fi alaturi „sa-mi raspunzi daca esti cu alta”. In sinea ei spune ca l-a iertat pentru orice, dar Lipan nu-i raspunde.Sosirea fiului acasa o bucura si cu mare grija ii impartaseste planul ei de a pleca in cautarea lui Lipan. Isi pregateste si un baltag, binecuvantat de preotul Daniil. Vitoria stabileste de la bun inceput conditiile in care va inceta calatoria sa : „N-am sa mai am hodina cum n-are paraul Tarcaului pan’ ce nu l-oi gasi pe Nechifor Lipan.”
Desfasurarea actiunii:
Inaintea de plecare personajul se spovedeste si se impartaseste la preot, iar gospodaria o lasa in grija baciului Mitrea. In drumul sau femeia alege traseul pe care banuieste ca l-ar fi ales si Lipan, face popasuri, intreaba oamenii si i se confirma ca merge pe drumul cel bun. „Astefel dupa popasul de la Bicaz se opreste in Calugarenila David unde ca Lipan a plecat la drum asupra noptii.”Vremea se strica, incepe viscolul si ei ajung cu greu la Farcasa, la fierarul satului, mos Pricop, care le potcoveste caii si care-si aduce aminte ca in toamna potcovise si calul lui Lipan.Ajunsi la Borca nimeresc la un botez.Oamenii sunt ospitalieri si cu chef de petrecere. Vitoria descaleca, intra la lehuza, pentru a-i oferii darurile coform datinii.La Cruci au dat peste o nunta, acolo ea face urari mirilor.Decum a intrat in tara Dornelor nelinistea ii sporeste.La Vatra Dornei afla ca Lipan cumparase trei sute de oi.A cinstit la crasma targului si a plecat mai departe spre Neaga. Urmarind traseul celor trei Vitoria ajunge la Sabasa, unde crasmarul si sotia lui isi amintesc de doar doi ciobani. Cucoana Maria cunostea si numele acestora: Calistrat Bogza si Ilie Cutui, despre care oamenii vorbeau ca s-au imbogatit dintr-o data, iar nevestele lor fac risipa si traiesc in lux.La Suha , Vitoria il gaseste pe Lupu, cainele de incredere a lui Lipan, pripasit la un gospodar.Agera la minte, ea deduce ca tragedia s-a petrecut intre Suha si Sabasa.Neobo...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org