Referat - BASMUL Normal

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1484
Etichete
basmul, normal
Descarcari
726
Nota
9 / 10 - 1 vot


Opera epica în proza sau în versuri în care se povestesc întâmplari fantastice puse pe seama unor personaje sau forte supranaturale în lupta cu fortele raului, pe care le înving, se numeste basm.
Basmele au urmatoarele particularitati artistice:
- elementele reale se împletesc cu cele fantastice;
- folosirea formulelor traditionale fara de care opera nu ar fi încadrata în specia respectiva;
- prezenta numarului 3 care îsi poate gasi explicatia în Sfânta Treime: eroul trebuie sa treaca trei probe, feciorii de împarat sau fetele sunt în numar de 3, exista 3 zmei, 3 palate;
- de regula , basmul are ca intriga încalcarea interdictiei sau a sfatului parintesc. Eroul nu asculta sfatul celor mai batrâni, de aceea trece prin probele care îl formeaza ca om (specia poate fi considerata ca fiind asemanatoare altei specii literare: bildungs-roman);
- confruntarea dintre bine si rau are ca deznodamânt victoria binelui asupra raului care tradeaza conceptia populara optimista conform careia “adevarul iese întotdeauna la suprafata ” si, oricât de mult ar suferi cineva care apara dreptatea si adevarul, pâna la urma va iesi învingator. Deznodamântul fericit este caracteristic basmelor . În literatura noastra populara exista un singur basm al carui deznodamânt este, în aparenta , nefericit, deoarece eroul moare: ”Tinerete fara batrânete si viata fara de moarte”. Pentru omul din popor nemurirea este un concept negativ care poate scoate eroul de sub incidenta normalului. Prin moartea lui Fat - Frumos, se revine la normal.
Opera literara” Aleodor Împarat” este o creatie epica deoarece sentimentele autorului anonim sunt prezentate prin intermediul actiunii si al personajelor.
ACTIUNEA. MOMENTELE SUBIECTULUI
Expozitiunea. Actiunea are în prim-plan pe Aleodor , un fiu mult dorit si asteptat de tatal sau.
Intriga. În ceasul mortii, împaratul îl sfatuieste sa nu calce pe mosia lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop. Fiind dus pe gânduri, Aleodor uita de sfatul parintesc si ajunge pe tarâmul interzis.
Desfasurarea actiunii. Aleodor a fost surprins de Pocitania pamântului care i-a cerut sa i-o aduca pe fata împaratului Verdes, daca vrea sa fie iertat pentru ca a calcat pe mosia lui. Simtindu-se vinovat mai mult pentru ca a încalcat sfatul parintesc, Aleodor a pornit catre palatul lui Verdes împarat. Pe drum a întâlnit o stiuca pe care ar fi vrut sa o manânce pentru a-si alina foamea, dar , la rugamintile acesteia de a-i cruta viata, a aruncat-o în apa.Stiuca i-a dat un solzisor cu ajutorul caruia sa o cheme daca va avea nevoie de ea. Mergând mai departe a întâlnit un corb pe care se pregatea sa-l vâneze. Corbul a fost crutat, iar Aleodor a primit “o penita”. A mai întâlnit un taun pe care era gata sa-l striveasca , dar la rugamintea acestuia îi cruta viata . A primit pufulet din aripioara taunului. Ajuns la Verdes împarat ,a stat trei zile fara sa-l întrebe cineva ce asteapta . Dupa ce împaratul si-a certat slugile, Aleodor a fost poftit înauntru. Împaratul i-a spus ca fata îi va fi data numai daca va reusi sa treaca trei probe. Daca nu va reusi sa se ascunda si va fi gasit de fata, capul o sa-i stea alaturi da celelalte 99 care au esuat în aceasta grea încercare. În prima zi, Aleodor a chemat în ajutor stiuca. Aceasta l-a facut un cosacel* si l-a ascuns pe fundul marii, dar fata l-a gasit cu ajutorul unui ochean fermecat. Urmatoarea încercare a fost sortita esecului, desi Aleodor fusese transformat în pui de corb si ascuns printre alti corbi. Fata l-a vazut si de aceasta data. Dupa aceasta încercare fata l-a rugat pe tatal ei sa-l crute pe acest tânar care i se pare deosebit, chiar de-ar fi sa esueze si în a treia încercare. Cu ajutorul taunelui, Aleodor s-a ascuns în parul fetei si aceasta nu l-a mai gasit. Recunoscîndu-se înfrânta, a trebuit sa plece cu Aleodor.
Punctul culminant. Auzind refuzul fetei, Pocitania a pleznit de necaz.
Deznodamântul. Aleodor s-a întors victorios la împaratia sa ;si-a largit cuprinsul si peste mosia Pocitaniei. S-a casatorit cu fata împaratului Verdes si-au trait pâna s-au istovit.
*cosac, cosacel = peste de apa dulce din familia crapului, cu corpul turtit lateral, cu solzi mici
negri-albastrui pe spinare si argintii pe laturi.
PERSONAJELE
A.
PRINCIPALE: Aleodor
SECUNDARE: tatal lui Aleodor, Pocitania pamântului, Verdes împarat , fata lui Verdes împarat
3. EPISODICE: stiuca, corbul taunele, slugile lui Verdes împarat, gloatele care îl întâmpina cu bucurie.
B.
POZITIVE: Aleodor, tatal lui, “ajutoarele” lui Aleodor : stiuca, corbul, taunele;
NEGATIVE: Pocitania pamântului;
3 . O pozitie intermediara este ocupata de Verdes împarat si de fata lui . Deoarece sunt personaje în evolutie, nu le pute...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org