Referat - BASMUL

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1974
Etichete
basmul
Descarcari
473
Nota
9 / 10 - 1 vot

BASMUL
Este specia eticii populare si culte, în proza sau, mai rar în versuri, de mare întindere cu o raspândire mondiala, în care se nareaza întâmplari reale ce se împletesc cu cele fantastice. La actiune participa personaje imaginare înzestrate cu puteri supranaturale ce reprezinta binele si raul, iar în final acesta din urma este învins.
Basmul are o structura schematizata în general respectata. Basmele populare românesti au toate caracteristicile folclorului: traditionale, anonime, colective, orale.
Particularitati
Basmul se situeaza într-un univers care cuprinde doua lumi; cea reala a oamenilor si cea imaginara creata de fantezia poporului.
Timpul în care se petrec evenimentele este un timp imaginar.
În orice basm indiferent de evenimentele prin care trec, personajele sunt pozitive si negative. Personajele basmului sunt de doua categorii cele care apartin spatiului omenesc si cele care apartin lumii fantastice. Personajele spatiului uman au însusiri obisnuite omului atât defecte cât si calitati (vitejie, întelepciune, modestie, credinta, lasitate, ipocrizie, trufie, rautate, invidie); personajele imaginare sunt înzestrate su puteri supraomenesti care depasesc fortele obisnuite ale oamenilor (vorbesc graiul oamenilor, au capacitatea de a transforma obiectele).
Tema basmului este lupta dintre bine si rau, iar personajele se supun toate acestei lupte din aceasta confruntare binele va iesi întodeauna victorios, iar personajele negative vor fi învinse de personajele pozitive. Protagonistul va fi personajul care va pargurge un drum presarat cu obstacole pe care le va depasi, dovedind de fiecare data o alta virtute a sa. În lupta pentru stabilirea dreptatii si a adevarului eroul principal va încerca sa raspunda idealurile omenirii (dreptatea, libertatea, iubirea, credinta, adevarul).
Orice basm contine în structura sa formule concrete:
formula introductiva prin intermediul caruia se poate patrunde din realitatea concreta în lumea imaginara a basmului.
formula mediana care face legatura dintre doua segmente importante ale basmului-atrage atentia ascultatorului ca protagonistul mai are de traversat obstacole si de parcurs greutati.
formula finala ce marcheaza sfârsitul evenimentelor fantastice iesirea din lumea imaginara a basmului si întoarcerea ascultatorului înrealitatea concreta. Uneori povestitorul aminteste în finalul basmului ca el însusi a fost martor la evenimentele narate pentru a da asfel valoare de adevar basmului.
Mesajul basmului reiese întodeauna la sfârsitul evenimentelor.
Stilul naratiunii este specific naratiunii populare. Limbajul folosit este simplu, popular caracteristic comunicarii orale. Expresiile folosite vor fi cele specifice lumii satului dar încarcate de figuri de stil.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org