Referat - Budulea Taichii

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
4831
Etichete
budulea, taichii
Descarcari
1341
Nota
9.8 / 10 - 5 voturi

Nuvela „Budulea Taichii”
prelucrare de Alexandra Stanescu, Cls a VI-a A,
Sc. Generala nr.3 „Nicolae Titulescu” Bucuresti
Caractersticile textului
Tema
Nuvela "Budulea Taichii" de Ioan Slavici prezinta momente semnificative din viata lui Hutu, fiul lui Budulea cel batrân, de la primii ani de scoala, din sat, continuand cu studiile la oras si în strainatate, pana la revenirea sa în sat, cand devine protopop, se casatoreste cu Mili si are un baiat.
Titlul
Titlul nuvelei reprezinta porecla pe care colegii de scoala i-o dau lui Hutu, dupa ce aud acest apelativ afectuos cu care Budulea i se adreseaza fiului sau. Forma este populara si exprima dragostea parinteasca si mandria pe care le simte in adancul sufletului Budulea cel batran, cimpoierul din Cocorasti. Aceeasi simpatie o nutreste si autorul cand afirma ca "Budulea nu era numai al Taichii, ci si al nostru al tuturora.".
Universul operei
Intamplarile pe care personajul povestitor le relateaza se întind pe o perioada indelungata de timp. Începand cu copilaria, de care se leaga amintirile emotionante ale prieteniei dintre Hutu si povestitor. De altfel, naratiunea se desfasoara la persoana întai, ceea ce confera un plus de autenticitate si de caldura sufleteasca.
Naratorul îsi aminteste cu duiosie si tristete de tineretea sa, se bucura amintindu-si de Budulea Taichii, înteleptul sau prieten din copilarie. Hutu era baiatul lui Budulea, cimpoierul din Cocorasti, si îsi însotea tatal la toate petrecerile din sat, cantand alaturi de el.
La îndemnul dascalului Claita, Budulea îsi da fiul la scoala din sat, neîncrezator ca si baiatui lui poate învata carte. In scurt timp, acesta a devenit un "cenzor" exigent, starnind uimirea scolarilor mai mici. Impresionat de gestui micului scolarde a-i oferi cu toata simpatia o para, Hufu devine ocrotitorul si modelul copilului.
Invatatorul Claita îl sfatuieste pe cimpoier sa-si dea copilul la scoala de la oras, pentru ca Hufu sa ajunga dascal in sat. Cei doi prieteni se întalnesc la aceeasi scoala în oras, fiindca Hutu fusese respins la "preparandie" pe motiv ca nu are patru clase primare. Hutu primise de la învatator niste haine vechi si era foarte emotionat la gandul ca le va purta si grijuliu sa nu le strice. Profesorul Wondracek, dupa un scurt examen, îl primeste la scoala si baietii se instaleaza la aceeasi gazda, la precupeata Lenca Liuchici. Hutu o ajuta pe gazda în gospodarie si plateste numai pe jumatate.
Budulea cel batran venea în fiecare sambata la oras, spre bucuria copiilor, carora le aducea cate ceva de acasa si le povestea multe.
Intr-o zi, dascalul însotit de Budulea si de Buduleasa sosesc la scoala. Intalnirea dintre mama si fiu, dupa o despartire de zece ani, emotioneaza pe toata lumea.
La sfarsitul anului, Budulea Taichii ramâne la profesorul Wondracek, iar dascalul Claita este suparat fiindca auzise ca fostul sau elev urma sa plece la scolile latinesti pentru a ajunge preot sau avocat, în loc sa se faca dascal.
Hutu îsi continua studiile si dupa zece ani, întors în sat, se preoteste, se casatoreste cu Mili si are un baiat, primul nepot al lui Budulea.
Personajele
Hutu, fiul lui Mihail Budulea si al Saftei, este personajul principal al nuvelei, flind urmarit în evolutie din copilarie pana la realizarea sa profesionala si familiala. BaiatuI a avut o copilarie nefericita, fiind parasit de mama sa la varsta de cinci ani. Crescut de tatal sau, care îl purta pretutindeni la petrecerile din sat, la care participa ca cimpoier, Hutu se maturizeaza repede si învata mestesugul cantatului din fluier înca din copilarie. Imaginea baiatului "asezat, retras si întotdeauna întelept", cuviincios si cuminte, a atras simpatia celorlaiti copii si sateni, care 1-au primit ca pe cineva apropiat "pentru ca Budulea nu era numai al Taichii, ci si al nostru al tuturora." Era un copil series, care pazea cu strasnicie cimpoaiele tatalui sau, era prietenos si nu se supara pe ceilalti copii.
Dat la scoala la îndemnurile învatatorului, el castiga prin inteligenta si harnicia sa inima dascalului ("dascalul nu tinea la nimeni mai mult ca la dansul") si devine cel mai exigent dintre monitori ("atat de strasnic ca el nu mai era nici unul"). Cu rabdare si întelegere îi ajuta pe scolarii mai mid sa descopere tainele alfabetului. S-a împrietenit cu naratorul, desi era mai mic decat el si i-a devenit ocrotitor si model în seriozitate si întelepciune: "din copil neastamparat ce eram, ma facui baiat asezat si întelept ca dansul".
Hutu reprezenta un model, un refugiu si un sprijin de nadejde pentru prietenul sau mai mic: "Mergeam dar totdeauna cu el, de el ascultam totdeauna si la dansul cautam scapare cand eram napastuit."
Prin întreaga sa purtare si seriozitate l-a convins pe dascalul Claita sa insiste pe langa Budulea ca sa-1 trimita la scoala la oras. Pentru ca nu se putea duce în straie taranesti, în...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org