RSS FeedAdauga la favorite

Referat Cainele si catelul - apartenenta la genul epic, specia fabula

Preview Cainele si catelul - apartenenta la genul epic, specia fabula

Advertisment
Cainele si catelul
De Grigore Alexandrescu
Apartenenta la genul epic , specia fabula
Fabula este specia genului epic , ce contine o scurta povestire alegorica , in versuri sau In proza , in care sunt satirrizate defecte omenesti , cu scopul de a l indrepta . Personajele fabulei sunt animale , plante sau obiecte inzestrate cu insusiri omenesti. Povestirea alegorica , fibula are ca figura de stil dominanta personificarea.
Poet reprezentaiv al literaturii romane , Grigore alexandrescu a ramas in constiinta posteritatii prin fabulele sale. Printre aceste se numara si “ Cainele si catelul “ in care sunt satirizati propovaduitorii egalitatii si democratiei , darn u si practicantii lor.
Modul de expunere predominant este dialogul . Fabula are aspect de sceneta cu 3 personaje , 2 implicate in dialog si un al treilea care doar asculta . Poezia este alcatuita din doua parti inegale : sceneta propriu-zisa , de mai mare intindere si morala , concentrate pe doua versuri in care autorul isi arata atitudinea fata de cele intamplate si decodifica intelesul .
Titlul “ Cainele si catelul “ anunta cei doi protagonisti .
Spatiul de desfasurare este “curtea “ , simbolizand societatea , timpul este sugerat prin adverbul “ deunazi “ , fapt c arata ca fapta este repetabila .
In debutul poeziei este prezentat Samson , dulaul de curte . Revoltat impotriva celor care se cred nobili , acesta isi arata opiniile referitoare la egalitate . El considera ca simplul fapt ca se trag din neam nobil nu ii face mai valorosi sau mai merituosi. Evidentiind posibilitatea ca si el sa fie de vita nobila , Samson precizeaza : “ Dar s-o arat nu-mi place “.
Luand in serios si apreciind drept “minunata “ gandirea lui Samson , catelul Samurache intervine in discutie sin se adreseaza cu formula “ fratii mei “ . Samson se ingrozeste de spusele catelului si isi schimba tonul : “ Noi , fratii tai , potaie ! / O sa-ti dam o bata...

Informatii:

Nume: Cainele si catelul - apartenenta la genul epic, specia fabula

Categorie: Romana

Data adaugarii: 04.12.2008 01:55

Afisari: 9997

Etichete: cainele, catelul, apartenenta, genul, epic, specia, fabula

Descarcari: 227

Nota: 7 / 10 - 3 voturi

Referate aseamantoare

Feedback