Referat - CARACTERIZARE LUI STEFAN CEL MARE

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
4256
Etichete
caracterizare, lui, stefan, cel, mare
Descarcari
780
Nota
5 / 10 - 3 voturi


CARACTERIZARE LUI STEFAN CEL MARE
Stefan cel Mare face parte din familia musatinilor.Este urmasul lui Alexandru cel Bun.A fost domn al Moldovei intre anii 1457-1504.Stefan cel Mare precum si alti domnitori au fost temele literare ai unor scriitori romani de seama.
Drama “Apus de soare” , a lui Barbu Stefanescu Devarncea este o opera in care autorul ne prezinta un moment cand romani sunt preocupati de ideea nationala, de intregirea neamului . In acesta drama personajul principal este Stefan cel Mare. Personajul Stefan din drama “ Apus de soare”este o realizare aristica remarcabila:”Personaj complex,cu trasaturi bogate si variate,realizat prin procedee diverse,de la detaliul psihologic realist la protectia hiperbolica in mit, specifica romantismului,Stefan reprezinta o creatie unitara si viabila, una din figurile memorabile ale dramaturgiei romanesti. Insusirile sale rezulta din situatiile in care este pus de autor sa vorbeasca ori sa faptuiasca, ori din atitudinea pe care diverse personaje o adopta fat de el.
Barbu Stefanescu Delavrancea, proiecteaza in Stefan “imaginea unei personalitati electrizante, definite indeosebi prin patriotism. Stefan fiind foarte preocupat de tara si-a neglijat propia persoana. Delavrancea s-il imagineaza pe Stefan ca fiind batran, bolnav si aflat la sfarsitul domniei dar slujindu-si patria ca in tinerete. Stefan devine un mit romanesc.
Stefan in toata domnia sa de 47 de ani a avut doar doua batalii fara izbanda si treizeci si una de biruinti. Din actul I scena IV reiese ca toti locuitorii Moldovei se rugau pentru Stefan, “pentru prea slavitul nostru, pentru osul lui”
Actul I scena V :”Iarna e aici, si nicioadata primavara nu va mai sosi”, din aceste cuvinte rezulta regretul lui Stefan ca nu mai este tanar si ca este batran si bolnav.Tot din acest act rezulta si patriotismul lui stefan:”Acesta bucata de pamant e mai mult moldoveneasca decat leseasca”.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org