Referat - Caracterul educativ

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
611
Etichete
caracterul, educativ
Descarcari
284
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Caracterul educativ



Grigore Alexandrescu este poetul pasoptist care si-a exersat talentul intr-o diversitate de specii si genuri literare. Grigore Alexandrescu a scris epistole, satire si meditatii, dar noua eleviilor ne este cunoscut mai ales pentru fabulele scrise de acesta din care putem aminti: “Cainele si catelul”, “Boul si vitelul”, si “Toporul si padurea”.
Fabula este o specie a genului epic in proza sau in versuri, cu un pronuntat carecter epic in care se povestesc intamplari puse pe seama unor animale, plante, pasari sau obiecte, care are un caracter satiric si moralizator, prin care se critica si se satirizeaza anumite defecte omenesti.
Fabula “Cainele si catelul” se incadreaza in tiparele acestei specii literare.
O prima caracteristica a fabulei este caracterul educativ al acesteia.
Fabula “Cainele si catelul” este o povestire alegorica care este compusa din doua parti.
Expozitiunea are un puternic conflict intre personaje, urmand un deznodamant imediat.
Fiind o opera lirica sentimentele autorului sunt exprimate indirect cu ajutorul personajelor. Uneori, pentru a face actiunea mai vie autorul foloseste si dialogul care este principalul mijloc de caracterizare al personajelor.
O alta caracteristica foarte importanta a fabulei este prezenta moralei din ultimele doua versuri.
Aceasta are un rol foarte important in fabula deoarece il avertizeaza pe cititor ca parvenirea este un obicei cotidian si ca nu trebuie sa credem afrimatiile mincinoase ale celor mai puternici si mai mari din jurul nostrum.
Personajele din fabula “Cainele si catelul” scrisa de Grigore Alexandrescu reprezinta tipologii umane astfel: dulaul Samson il reprezinta pe omul care nu este multumit de pozitia sa sociala, Samurache este tipul omului umil, bland, credincios, simbolizand slabiciunea umana, iar al treilea personaj “un bou oarecare” il reprezinta pe omul care a reusit in viata s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org