Referat - Caragiale - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
409
Etichete
caragiale, analiza
Descarcari
298
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Doua loturi
I. L. Caragiale
~analiza~

Repere biografice : Ion Luca Caragiale
.Contemporan cu doi ani mai mic decat Eminescu, Caragiale s-a nascut in 30 ianuarie 1852 in satul Haimanale,astazi cartier al orasului Ploiesti. Invata la scoala « Sfintii Petru si Pavel », cu dascalul Basil Dragosescu.
Ramas orfan, contribuie la intretinerea familiei, frecventand si cursurile scolii filarmonice a unchiului sau, Iorgu Caragiali. Lucreaza ca si redactor si corector la diverse ziare, colaborand cu Eminescu la ziarul conservator « Timpul » si cu Cosbuc la revista « Vatra ».
Ultimii ani ai vietii i-a petrecut in afara tarii, unde se exilase, dezamagit de viata politica romaneasca si moare in iunie 1912,fiind adus in tara si inmormantat la cimitirul « Bellu ».
Clasic al literaturii romane, I. L. Caragiale este un mare prozator si dramaturg.Alaturi de schitele memorabile (“Vizita”, “D-l Goe…”, ”Lantul slabiciunilor”, « Un pedagog de scoala noua », « La Peles », etc.) si nuvelele sale (« O faclie de Paste », « Doua loturi », « Kir Ianulea », « In vreme de razboi »), Caragiale este mai ales un mare dramaturg, remarcabil prin comediile sale («  O scrisoare pierduta », «  Onoapte furtunoasa ») ca si prin drama « Napasta ».

Tema :
Nuvela infatiseaza viata micilor functionari care viseaza sa depaseasca umila lor conditie sociala prin intermediul unor castiguri neasteptate. In aceasta lume, comicul se limiteaza la schitarea unor aparente in spatele carora evolueaza eroi al caror destin este marcat tragic.
Eroul nuvelei afla ca a tras doua bilete castigatoare la loterie. Ghinionul il urmareste pe acest om simplu : el rataceste biletele, fapt care il determina sa porneasca disperat in cautarea lor.
Cand le descopera, in final, fericirea lui este de scurta durata, fiindca descopera ca numerele biletelor fusesera inversate. Socul zdruncina existenta si sanatatea sotilor Popescu. Posibilul sfarsit al nuvelei este sumbru prin consecintele sale asupra eroilor. Perspectiva ratata a bogatiei


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org