Referat - Carlo Collodi

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
4566
Etichete
carlo, collodi
Descarcari
914
Nota
9 / 10 - 1 vot

Carlo Collodi (1826-1890),
Tatal lui Pinocchio
Carlo Collodi este bine cunoscutul pseudonim al scriitorului si jurnalistului italian Carlo Lorenzini, "tatal" lui Pinocchio. Carlo s-a nascut la Florenta in anul 1826 si a trait în acest superb oras toscan pâna în anul 1890.
Pâna la vârsta de 17 ani, Carlo a fost elevul mai multor scoli conduse de ordine calugaresti catolice si a adunat acolo variate cunostinte literare si o foarte buna cultura muzicala. Cultura lui a fost perfectionata prin frecventarea cercurilor literare si prin calatorii numeroase. În vremea copilariei lui Marele Ducat al Toscanei era înca sub stapânirea Imperiului austriac, dar el a avut privilegiul sa traiasca anii Revolutiei de la 1848, ai eliberarii si unificarii Italiei, ai formarii natiunii italiene.
Activitatea lui de scriitor a început la vârsta de 20 de ani abia împliniti, scriind recenzii pentru catalogul unui important librar florentin. Aceasta activitate a fost urmata curând de recenziile articolelor pentru periodicul "L' Italia Musicale" (Italia Muzicala), una dintre revistele de specialitate cele mai importante din Italia acelor vremuri. Ca jurnalist el a crescut în faima doar în câtiva ani, contribuind la o mare varietate de periodice de pe întreg întinsul Italiei si prin conducerea sau chiar fondarea unor ziare importante. Un astfel de jurnal a fost "Il lampione", care a fost închis de cenzura dupa evenimentele din anul 1848, dar a reînceput sa apara dupa 11 ani, cu ocazia plebiscitului pentru unirea cu Piemontului, un act care a prefigurat unificarea Italiei.
În anii 1850, Carlo Lorenzini si extins preocuparile de jurnalist cu cele de autor dramatic si scriitor, dând o atentie deosebita dezvoltarii operei si dramei. Anul 1856 a marcat prima utilizare a pseudonimului Carlo Collodi, pe care îl va adopta definitiv pentru semnarea cartilor sale în anii 1870 si 1880.
Collodi este un sat între Lucca si Pistoia unde iubita lui mama Angela Orzali s-a nascut si a trait înainte de casatorie si unde Carlo probabil a stat de mai multe ori în copilarie.
Carlo Collodi a început sa scrie carti pentru copii în anul 1876, odata cu publicarea culegerii "I raconti delle fate" ("Povestirile zânelor"), o excelenta traducere de basme literare frantuzesti, dupa Charles Perrault, Madame Leprince de Beaumont, Madame D' Aulnoiy.
Aceasta carte a fost urmata de o serie de carti special concepute pentru uz scolar, în care basmul se împletea cu prezentarea cunostintelor de baza, o formula care era destul de populara în acele vremuri si pe care Carlo Lorenzini a interpretat-o cu o deosebita putere a imaginatiei si cu deosebita maiestrie scriitoriceasca. Lucrari precum "Giannettino" ("Ionel"), "Minuzzolo" ("Micutul"), "L'Abbaco di Giannettino" ("Socotitoarea lui Ionel"), "La Grammatica di Giannettino" ("Gramatica lui Ionel"), "Il Viaggio per l' Italia di Giannettino" ("Calatoria lui Ionel prin Italia") si "La Lanterna Magica di Giannettino" ("Lanterna fermecata a lui Ionel") l-au transformat într-un autor de referinta pentru sistemul educational al nou stabilitului stat italian.
În anul 1881 a început sa contribuie regulat la una dintre primele reviste pentru copii din Italia, "Ziarul pentru copii" ("Il giornale per I bambini"), care în primul numar a publicat primul episod din "Aventurile lui Pinocchio", care erau intitulate la vremea aceea "Storia di un burattino" ("Povestea lui Burattino"). Alte povesti au aparut în acelasi periodic, cum ar fi " Pipì, o lo scimiottino color di rosa" ("Pipì, sau maimutelul de culoarea trandafirului"), care este o continuare a povestii lui Pinocchio, dar cu un ton gingas de autopersiflaare; aceste povestiri au fost mai târziu adunate în cartea "Storie allegre" ("Povesti vesele") din anul 1887.
Carlo Collodi a murit subit la Florenta în 1890 si a fost înmormântat în cimitirul eroilor al oraselului San Miniato la Monte. Toate lucrarile lui au fost donate de familiei Bibliotecii Nationale Centrale din Florenta, unde sunt pastrate si în zilele noastre. Daca numele lui a fost la început remarcat mai ales pentru contributia sa ca jurnalist si ca autor de manuale scolare, succesul mondial al cartii scrise doar pentru amuzament "Aventurile lui Pinocchio" a dat faima si celebritate autorului toscan.
Cunoscuta poveste a fost tradusa în zeci de limbi, a cunoscut adaptari facute de scriitori celebri cum ar fi Alexei Tolstoi si numeroase ecranizari, mai ales de desene animate.
...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org