Referat - Carturari romani

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
379
Etichete
carturari, romani
Descarcari
322
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Carturari romani


Dacia literara a aparut la Iasi intre ianuarie si iunie 1848 sub conducerea lui Mihail Kogalniceanu. Asa cum arata si denumirea revistei, Kogalniceanu se adreseaza tuturor scriitorilor din proviincile romane si tocmai de aceea ia aceasta denumire de Dacia. In mod special, revista este dedicata literaturii si istoriei. In primul ei numar din ianuarie 1848, Kogalniceanu a publicat celebra „Introductie” care va deveni programul romantismului romanesc.
Kogalniceanu traseaza nu doar programul revistei, ci si programul viitoarei orientari a literaturii romane, astfel, in acest articol-program, Kogalniceanu sustine urmatoarele idei: combaterea imitatiei si a traducerilor mediocre; crearea unei literaturi nationale inspirata din istoria poporului nostru, din frumusetile pamantului romanesc, din obiceiurile populare; realizarea unei limbi romane unitare si ale unei literaturi nationale.
Kogalniceanu isi propune sa continue activitatea unor carturari romani din perioada anterioara: Ion Heliade Radulescu, Gheorghe Asachi si Gheorghe Baritiu. Dacia literara isi propune sa faca abstractie de locul de unde provine autorul, sa fie o „foaie romaneasca” publicand „productii romanesti”, „fie din orice parte a Daciei numai sa fie bune”.
Revista isi fixeaza drept tel literatura fara a parasi, insa, telurile politice nationale. Criticul de la Dacia literara sustine ideea ca originalitatea nationala este insusirea cea mai de pret a unei literaturi condamnand in felul acesta imitatiile si traducerile mediocre care au devenit „o manie primejdioasa deoarece, omoara in noi duhul national”.
Kogalniceanu recomanda inspiratia din realitatea autohtona. „Istoria noastra are destule fapte eroice, frumoasele noastre tari sunt destul de mari, obiceiurile sunt destul de pitoresti si de poetice, pentru ca sa putem gasi si la noi sujeturi de scris fara sa avem pentru aceasta trebuinta sa ne imprumutam de la altii”. Kogalniceanu insista si as


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org