Referat - Comedia si universul comic al lui Caragiale

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
338
Etichete
comedia, universul, comic, lui, caragiale
Descarcari
217
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Nume mari din dramaturgia romana


Comedia si universul comic al lui Caragiale
(In raport cu opera “O scrisoare pierduta”)

"Întrucât opera care te intereseaza sta înaintea d-tale întreaga - spre a fi înteleasa, gustata si criticata -, ce nevoie mai are de date biografice despre autorul ei, decât ca e nascut atunci si acolo si ca traieste înca, pâna când o muri, în cutare loc. Ba, eu cred ca si asta e de prisos..."
 





Cum se poate defini o comedie? Comedia este o specie a genului dramatic cu o intriga ce releifeaza discrepanta dintre aparenta si esenta, dintre masca si fata. Ea satirizeaza aspecte sociale, moravuri ale epocii in scopul inlaturarii tarelor sociale.
Sunt implicate personaje comice, antrenate intr-o actiune comica, ce nu le pericliteaza existenta, menita sa provoace rasul spectatorilor sau cititorilor.
Ironia, umorul, sarcasmul si satira sunt mijloace care sustin comicul.
Comedia isi are originiile inca din Antichitate, iar la baza acesteia stau piesele cu satiri. Acestia erau creaturi jumatate om jumatate tap si faceau parte din alaiul zeului Dionisos, protectorul Atenei.
Comedia este definita deobicei prin opozitie cu tragedia. Tragedia tine cont de unitatea de actiune si de timp, pe cand comedia se bazeaza pe loviturile soartei.
Tragedia face mereu referi la trecut, si utilizeaza un limbaj solem dar construieste si personaje exceptionale, eroi exemplari ce sfarsesc tragic prin moarte sau infrangere in fata unor forte mult mai puternice .

In schimb, comedia se refera la prezent anticipand viitorul, promoveaza stilul oralitatii si construieste caricaturi si tipuri umane, avand un final comic, fara intamplari triste.

Ion Luca Caragiale a fost si a ramas cel mai mare dramaturg roman al tuturor timpurilor. El este unul din marii clasici ai literaturii noastre, dar si un realist ce surprinde secvente din viata oamen


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org