Referat - Creanga de aur

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
499
Etichete
creanga, aur
Descarcari
327
Nota
0 / 10 - 0 voturi

CREANGA DE AUR
Mihail Sadoveanu
-compunere argument-


Mihail Sadoveanu este un scriitor cu individualitate distinsa în literatura româna si universala. Este un realist cu viziune romantica si un romantic care aduce detalii ca un realist, un contemplativ.
Scriitorul evoca istoria unuipopor, dându-i dimensiuni mitice, individualizând-o. El este în primul rând un povestitor, iar povestea capata rezonante de poem sau balada, pastrând accente de revolta si un profund sentiment de nemultumire, generat de nevioa de libertate. În acest sens, descoperim tendinta de retragere în trecut si de rezistenta în fata civilizatiei.
Romanul Creanga de aur aparut în 1933, prezinta episoade din istoria Bizantului anului 787. Este un roman mitic deoarece este opera epica în proza, cu un numar mare de personaje si o actiune complexa, avand ca tema expunerea vremii arhaice a magilor care continua initierea în tainele lumii.
În expozitiunea romanului, profesorul Stamian, aflat intr-o tabara organizata începe istrisirea despre evenimentele ce au avut loc în Bizant în anul 787, cu diverse conflicte interne si primejdii carora împarateasa Irina încearca sa le faca fata.
În anul 780, Kesarion Breb, un tânar din Dacia, este trimis de al treizeci si doilea decheneu, preot al lui Zamolxe, sa se initieze în tainele lumii la templele egiptenilor si sa afle rosturile noii credinte (crestinismul) care se raspândeste cu repeziciune în tot Bizantul.
Breb îsi uimeste semenii cu darurile sale neobisnuite: citeste pe buze de la distanta, descifreaza cu usurinta gândurile oamenilor, ori „ghicitorile” cele mai încâlcite, asculta glasul animalelor (parând sa înteleaga ce-i „spune” catârul sau) si, mai ales, citeste în semnele tainice ale viitorului.
În calatoria sa de a îndeplini misiunea, Kesarion a fost urmat de un slujitor, un dac crestin. Kesarion Breb a urmat apoi învataturile preotilor initiati în crestinism.
În anul 787, Kesarion Breb împreuna cu slujitorul sau a plecat spre marele Bizant spre a pune


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org