Referat - D-l Goe- Naratiune

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1993
Etichete
goe, naratiune
Descarcari
555
Nota
6 / 10 - 3 voturi

Ionele Sorin
D-l Goe…
(naratiune)
Ion Luca Caragiale s-a nascut în anul 1852 în comuna Haimanale si a murit în anul 1912 la Berlin.
Printre operele sale se numara:
comedii: „ O scrisoare pierduta”, „ D-ale carnavalului”
momente si schite: “ Bubico”, “ D-l Goe…”, “ Five o’ clock”
proza: “ Canuta om sucit”, “ La hanul lui Mânjoala”
Totalitatea întâmplarilor, evenimentelor spuse în ordinea pe care o foloseste autorul formeaza o naratiune.
“D-l Goe” este o schita.
Cele trei asteapta împreuna cu Goe pe peronul din urbea X sosirea trenului Accelerat care sa îi duca la Bucuresti de 10 mai, pentru a-l salva pe puisor de la o noua repetentie.
Asteptând trenul, doamnele îi admira costumul de marinar tânarului Goe si în urma discutiei filologice despre pronuntarea cuvântului “marinar” este acceptata forma impusa de Goe, care este laudat, desi afost obraznic.
Familia se urca în vagon, ocupând locuri datorita unor tineri politicosi.
Goe refuza sa intre în cupeu si ramâne pe culoar „ca barbatii”, iar palaria împreuna cu biletul îi este smulsa de vânt, desi un tânar îl sfatuieste pe Goe sa nu scoata capul pe fereastra.
Apoi, apare conductorul care cere cucoanelor biletele la control, iar cele trei dame sunt nevoite sa-i mai plateasca lui Goe un bilet, iar pe deasupra si o amenda, desi i-au explicat conductorului ca puisorul a pierdut biletul când a scos capul pe fereastra.
Dar peripetiile lui Goe nu se opresc aici. El se loveste de clanta compartimentului si începe sa urle, iar damele sunt întristate ca va sta cu capul gol la Bucuresti, deoarece toate pravaliile sunt închise. Mai târziu ramâne blocat în toaleta si damele sunt foarte speriate sa nu cumva sa îi vina rau puisorului. Dupa ce conductorul îl elibereaza pe captiv, Goe iese pe coridor cu mam’mare si, fiind curios, începe sa traga de masina cu mâner.
La mijlocul kilometrului 24, trenul se opreste dintr-odata, iar în vagonul în care se afla vinovatul, controlorii o vad decât pe mam’mare cu puisorul în brate.
Pe parcursul calatoriei, cele trei dame care-l însotesc pe Goe se maimutaresc, se comporta ca niste copii, pentru a-i fi pe plac puisorului.
Trenul soseste cu întârziere de câteva minute la Bucuresti, iar cucoanele împreuna cu tânarul Goe se suie în trasura si merg la “bulivar”.
Principalul mod de expunere folosit în “D-l Goe” este naratiunea.
În “D-l Goe…” naratiunea se face la persoana a treia, persoana autorului, când acesta nu participa la actiune si prezinta detasat faptele.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org