Referat - De Ce Cultura

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1693
Etichete
cultura
Descarcari
601
Nota
9 / 10 - 1 vot


De ce cultura?
De ce cultura ?
Intr-un secol al vitezei unde apar schimbari la fiecare pas (de mentalitate, de sistem de apreciere al valorilor), iti pui întrebarea unde ne încadram in legatura cu bagajul de cunostinte asimilat de-a lungul timpului.
Poti spune ca un om ce nu-si cunoaste istoria, manifestarile artistice ale semenilor sai, traditiile, obiceiurile, nu se poate regasi pe sine. Nu are unde sa ajunga, daca nu stie de unde a plecat si mai ales cu ce a plecat înzestrat in drumul vietii. Reusesti sa iti gasesti propria identitate, sa te cunosti pe tine, resursele tale, seva cu care te hranesti la nivel spiritual, atunci când iei contact cu creatiile semenilor tai.
Opera acestora se inspira tocmai din sentimentele traite, intamplari ce au schimbat destine, ce au modificat cursul vietii. Au fost create cu scop educativ, spre a fi de folos tuturor, pentru ca sa se poata învata din experientele altora sau sa se faca cunoscuta viata oamenilor din diverse timpuri, in diverse ipostaze ale dezvoltarii societatii.
Au fost, sunt si este scris sa mai fie persoane de o sensibilitate aparte, înzestrate cu darul de a „cânta” despre ce gasesc ei important îndeajuns încât sa fie facut cunoscut întregii lumi. Ei au puterea de a pune pe hârtie sau pe pânza tot ce simt intr-o maniera speciala ca intr-o aura de lumina. Pot face „din bube, mucegaiuri si noroi”, „frumuseti si preturi noi”, dupa cum cu întelepciune afirma Tudor Arghezi in crezul operei sale „Testament”
Cred ca in fiecare din noi se gaseste un izvor de creatie, aceasta proprietate (daca ii pot spune asa) se gaseste in codul nostru genetic, doar ca nu este exploatata la maximum. Intr-o maniera stiintifica de redare poti spune ca nu oriunde îsi gaseste mediul propice de dezvoltare. Sunt necesare a fi îndeplinite unele conditii cum ar fi: o deosebita receptivitate la tot ce este in jur, sensibilitate, chiar o maniera proprie de vedere a lumii înconjuratoare, in plus un mediu propice exploatarii unor astfel de calitati. In plus, astfel de înclinatii sunt descoperite si, in scoala, exista institutii de învatamânt specializate cu pedagogi bine instruiti, ce încearca sa puna in evidenta aptitudinile învataceilor spre arta sub orice forma. Scoala are o foarte mare influenta, este important sa se încerce sa se dezvolte înclinatiile reale ale elevilor, sa se puna pret pe îmbinarea teoriei cu practica, pentru ca in scoala se formeaza personalitati, devii Om.
Asadar, prin cultura, din punctul meu de vedere, se reunesc toate „sclipirile” oamenilor, in truda acestora de a întelege viata, cu toate formele ei de manifestare. Acesta este un mod de exprimare a sentimentelor încercate de oameni: admiratia, revolta, frica, mândria, ura, dragostea si orice sentiment dat sa fie simtit.
Este imposibil ca in fata rasaritului de soare sa nu fii îndemnat de ceva din strafundul tau sa faci cunoscuta senzatia ta de exuberanta si altora. Acest lucru îl faci cunoscut cum poti tu mai bine: prin vorbe, versuri, imagini, efectiv ai la dispozitie toate uneltele ce fac apel la simturile omului.
Insa se poate întâmpla si contrar, sa nu fi impresionat de acest rasarit pentru ca poate nu te intereseaza. Sunt oameni care pun banii mai presus de orice si, in cazul in care gasesti o opera de arta in vilele luxoase, de cele mai multe ori este acolo doar cu scop decorativ, dovada de snobism.
Banii nu sunt totul, nu ne conduc viata, nu guverneaza actiunile tale.
Cred ca avem nevoie de cultura, pentru a fi superiori din punct de vedere spiritual, sa te deosebesti de animalul care traieste doar pentru a se hrani si înmulti.
Adevarata iubire pentru cultura reiese din efortul fiecaruia de a restaura creatiile peste care timpul a trecut fara mila, si-a lasat nemiloasa amprenta: degradarea. Tocmai in acest scop sunt oameni ce lucreaza din greu la reconsolidarea operelor de arta. In acelasi timp este importanta si cunoasterea acestora, promovarea in medii cat mai variate a manifestarilor culturale de orice natura.
Astfel, devii un om mai bun, încrezator in puterile poporului tau, lumii tale. Arta te purifica si te înnobileaza dar te poate face sa te simti mic in comparatie cu maretia lor, insa ele au fost create tocmai pentru a reda încredere si a deveni un ghid in vârtejul vietii.
In alta ordine de idei, se pot gasi si alte raspunsuri la întrebarea „de ce cultura”, datorita diverselor sensuri ce le poate îmbraca cuvântul: cultura. Astfel se poate vorbi despre cultura pacii, spre exemplu:
Cultura pacii reprezinta valorile, atitudinile si formele de comportament care reflecta respectul pentru viata, pentru fiintele umane si demnitatea lor si pentru drepturil...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org