Referat - Eseu Despre Avangarda

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1746
Etichete
eseu, despre, avangarda
Descarcari
621
Nota
9 / 10 - 1 vot

Valeanu Valentin
Eseu despre Avangarda
Curand dupa primul razboi mondial , la inceputul deceniului al treilea , in literatura romana isi fac loc unele fenomene , reflectand anumite atitudini si orientari nascute in Apus , inaintea si in timpul razboiului. Revistele : „Contemporanul”(1922-1930) , „75 H.P.”(1924) , „Punct”(1925) , „Integral”(1925-1927) , „Unu”(1928-1932) , „Urmuz”(1928) , „Alge”(1930) si altele devin promotoarele unor idei avangardiste in arta. Modernismul romanesc in faza lui acuta , extremista , sau avangardismul cum s-a obisnuit sa-l denumeasca istoria literara , nu este un curent uniform , omogen , ci o mixtura de curente , orientari si tendinte. Dintre acestea , ar putea fi mentionate cateva mai importante : dadaismul , suprarealismul , constructivismul , ermetismul , etc.
La originea lor sta miscarea literara dadaista , ale carei baze fusesera puse la Zürich , in Elvetia , in anul 1916 , de doi scriitori originari din Romania , Tristan Tzara si Marcel Iancu , impreuna cu alti scriitori din tarile apusene. Au manifestat , de la inceput , un spirit de revolta fata de filistinismul burghez , fata de toate valorile consacrate.
Practicile moderniste extreme au inceput sa prinda consistenta la noi odata cu crearea primului grup avangardist , in 1922 , cand s-au organizat manifestarile publice ale revistei „Contimporanul” , condusa de I.Vinea.
Considerand ca eforturile nobile ale omului nu au fost capabile sa impiedice macelul mondial , intemeietorii dadaismului incep sa priveasca cu dispret , anuland totul , literatura , muzica , pictura , precum si orice alta activitate spirituala constructiva. O negatie totala se adopta fata de intreaga arta , o violenta brutala se manifesta fata de toate bunurile spirituale , sperand prin aceasta sa naruie intregul edificiu al societatii pe care o dispretuiesc. Activitatea dadaista este pusa sub lozinca :
Antiliteratura Dada
Antimuzica Dada
Antipictura Dada
Se incerca astfel discreditarea a insasi ideii de arta. In spirit dadaist , o poezie se prezenta ca o compozitie constituita din cuvinte insiruite fara sens , reunite la intamplare , ignorand legaturile gramaticale , uneori chiar din cuvinte pur si simplu inventate. Astfel , se realiza o literatura absurda , bazata exclusiv pe hazard , contravenind logicii si ratiunii. Cu timpul , prin anul 1922 , miscarea dadaista s-a destramat , Tristan Tzara abandonand el insusi vechile lui credinte literare. Literatura dadaista a reliefat o specie noua de „umor negru” , bazat pe absurd.
Curentele avangardiste , modernismul in faza lui extremista , nu au avut o durata prea mare , dupa cum n-au cunoscut nici amploarea din alte parti. Cele aproximativ doua decenii de experienta modernist-avangardista , imbratisand toate tendintele , au fost contracarate , in cele din urma , dupa cum remarca si Ovid Crohmalniceanu , de „simtul masurii , propriu spiritului romanesc” , limitandu-se astfel efectele acestui moment poetic complex. Poezia moderna era partizana innoirilor , poetii se inregimentau in framantarile epocii , erau receptivi si gata de a participa la „rasturnarile” , la limpezirile generate de crizele care au cuprins societatea vremii , chiar daca nu intotdeauna si nu intru totul intelegeau sensurile miscarilor sociale sau nu stiau care este atitudinea realmente operanta in domeniul artei , in general.
Unii scriitori au aderat putin la avangarda , din spirit de bravada ori de „teribilism” juvenil , in timp ce altii au fost mai consecventi. Maniera modernist-avangardista dobandeste , in cazul multora dintre poezii finalitati artistice distincte , autentice , ele depasind simplele „bravade” de nonconformism mai mult sau mai putin declarat , atitudinea frondista.
Dadaismul se manifesta ca un scepticism inversunat , care ducea catre o totala negare a valorilor. Pentru dadaisti , insusi omul nu insemna nimic. Acest curent era „violent , modernist , de o nuanta negativa si destructiva” ce preconiza distrugerea totala a vechilor valori , fara a substitui ceva viabil in loc.
Ion Vinea , poet , prozator , eseist , este un reprezentant de seama al avangardei romanesti. In poezia „Manifest catre tinerime” , el se adreseaza tinerilor caci doar ei mai au puterea sa schimbe traditia si sa creeze ceva nou original. Manifestul reprezinta o opera literara sau un articol prin care se prezinta ideile unui curent literar nou infiintat. Poezia socheaza prin folosirea unor elemente de argou sau familiar fara a se mai face distinctia intre ceea ce este poetic si ceea ce nu este poetic. Autorul are o atitudine agresiva , ironica si uneori chiar sarcastica fata de traditie. In aceasta poezie aproape ca nu exista norme de versificatie , poezia apropiindu-se de proza. Poezia prezinta mai multe conceptii. Arta este degradata , devine comerciala si lipsita de valoare....


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org