Referat - Fisa - Eliade

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2379
Etichete
fisa, eliade
Descarcari
596
Nota
9 / 10 - 1 vot

Fisa biografica – Mircea Eliade
Se naste pe data de 13 martie 1907 la Bucuresti. Este al doilea fiu al capitanului Gheorghe Ieremia, care, din admiratie pentru I. Heliade Radulescu, îsi va schimba numele în Eliade. Între anii 1913 si 1914 urmeaza la Cernavoda clasa I primara. Când familia revine în Bucuresti, Eliade îsi continua studiile la Scoala Primara de Baieti Nr.10. În anul 1917 devine elev al liceului “Spiru Haret”. Pasionat de stiinte naturale, chimie si literatura, la 10 ani scrie primele nuvele fantastice. Pe data de 12 mai 1921, Mircea Eliade deputeaza cu articolul “Dusmanul viermelui de matase” în ziarul Stiintelor populare si al calatorilor.
Între 1922 si 1923 lucreaza la prima opera mai ampla, “Romanul adolescentului miop”, scriere autobiografica, care a ramas timp de peste 60 de ani inedit. În anii urmatori colaboreaza cu revistele “Orizontul”, “Foaia tinerimii”, “Universul literar”, “Lumea” si “Adevarul literar”. În 1925 este student la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti. Peste doi ani face prima sa vizita în Italia, unde îl viziteaza pe scriitorul Giovanni Papini, care a avut o deosebita influenta asupra lui. Anul 1928 reprezinta primirea unei burse de studii în India, apoi redacteaza romanul “Isabel si apele diavolului”.
În anul 1934 se casatoreste cu Nina Mares, iar în 1937 Ministrul Educatiei Nationale cere consiliului profesoral al Facultatii de Litere din Bucuresti îndepartarea din învatamânt a lui Mircea Eliade, sub pretextul absurd ca ar fi autor de “literatura pornografica”. Pe data de 14 iunie 1938 este arestat si întemnitat la Siguranta Generala, iar în iulie este întemnitat în lagarul de la Miercurea Ciuc, pentru ca refuza sa semneze declaratia de desolidarizare de legionarism. În anul 1939 I se imprima romanul “Nunta în cer”, iar în 1943 i se tiparesc volumele “Comentarii la legenda Mesterului Manole” si “Insula lui Euthanasius”. Un an mai târziu moare sotia sa Nina Mares. Dupa aceea Mircea Eliade se instaleaza la Cascaes, un sat de pescari din apropierea Lisabonei.
Între 1945 si 1947 întretine îndelungi discutii cu personalitati românesti aflate la Paris: Emil Cioran, Eugen Ionescu, George Enescu. Pe 9 ianuarie 1948 se casatoreste cu Cristinel Cotescu. Peste 8 ani face prima vizita în Ameica, la Chicago, unde se stabileste ca profesor de istorie a religiilor. Din anul 1961 pâna la moartea sa, Mircea Eliade va fi conducatorul publicatiei “History of Religions”. De-a lungul anilor, scriitorul a detinut titlul de Doctor Honoris Causa la foarte multe colegii si universitati, printre care Academia Britanica, Colegiul din Boston, Academia Belgiana, Universitatea Sorbona din Paris etc. În 1985, Universitatea din Chicago atribuie numele lui Mircea Eliade catedrei de istorie a religiilor. Este pentru prima oara în lume când unei catedre universitare I se aatribuie numele unei personalitati în viata.
Pe data de 14 aprilie 1986, scriitorul Mircea Eliade acuza simptome de congestie cerebrala. În zilele urmatoare, analizele constata un cancer pe cale de generalizare. La 22 aprilie, vestitul scriitor se va stinge din viata, incinerarea având loc a doua zi. La serviciul funerar de la Capela Rockfeller din Hyde Park, campusul Universitatii din Chicago au citit din opera sa în diferite limbi cei apropiati: Ioan Petru Culianu, Saul Bellow si Paul Ricoeur.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org