Referat - Iarna Demonstratie Pastel

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
2460
Etichete
iarna, demonstratie, pastel
Descarcari
661
Nota
9 / 10 - 1 vot

Demonstratie
Pastelul
Iarna
de Vasile Alecsandri
Vasile Alecsandri este considerat ,,parintele pastelului’’ în literatura româna, deoarece a fost primul scriitor român care a abordat aceasta specie literara. Pâna la el au mai aparut descrieri de natura, dar numai în cadrul altor opere. Poetul a preluat termenul de pastel din artele plastice unde desemneaza un desen în culori palide. El a scris un ciclu de 30 de poezii dedicate naturii Mircestilor, anotimpurilor, anului, diferitelor momente ale zilei si muncii câmpului.
Pastelul este creatia lirica în versuri, în care se prezinta un tablou din natura în strânsa legatura cu sentimentele autorului. Poezia ,,Iarna’’ este pastel pentru ca are toate trasaturile speciei. Ca orice pastel, si aceasta poezie este o creatie lirica care exprima un tablou din natura, sentimentele autorului fata de elementele descrise. În primul tablou al poeziei, primele trei strofe, autorul prezinta o zi de iarna, cu cer acoperit de nori, cu soarele care abia se zareste printre acestia, cu ninsoare abundenta si lipsa de miscare. Abundenta zapezii trezeste în sufletul autorului sentimente de neliniste si melancolie.
În tabloul al doilea(ultima strofa) se prezinta o zi de iarna însotita de cer senin si soare stralucitor, în care îsi face simtita prezenta omul într-o sanie usoara, însotit de clinchetele vesele de zurgalai. Sentimentele autorului sunt în conferdanta cu tabloul descris, si predomina veselia.
O alta trasatura specifica pastelului care se regaseste si în poezia ,,Iarna’’ este aceea ca figurile de stil au un rol deosebit în prezentarea tabloului si a sentimentelor. Poetul apeleaza la metafore precum: ,,lungi troiene calatoare’’, ,,zale argintie”, ,, oceanul de ninsoare”. Metafora ,,troiene calatoare” se refera la norii aducatori de zapada, si se bazeaza pe asemanarea acestora cu troienele formate prin spulberea zapezii de vânt. Metafora ,,zale argintie” se refera la patura de nea care acopera pamântul, protejândul împotriva înghetului, asa cum zalele protejau corpul soldatilor. ,,Cu o zale argintie se îmbraca mândra tara”. Metafora ,,oceanul de ninsoare” se refera la stratul de zapada care acopera pamântul si se bazeaza pe asemanarea acestuia în dimensiune cu întinderea oceanului.
Personificarea este o alta figura de stil la care apeleaza poetul pentru a realiza tabloul din natura: iarna este cumplita si asemenea unui om, cerne norii de zapada. ,,Din vazduh cumplita iarna, cerne norii de zapada”. Tara se îmbraca în zapada. ,,Cu o zale argintie se îmbraca mândra tara”, iar soarele, asemenea unui parinte iubitor ,,straluceste si dismearda oceanul de ninsoare”.
Comparatia este o alta figura de stil folosita de poet pentru realizarea tabloului si sugerarea starilor sufletesti. Fulgii care cad sunt asemanati cu niste fluturi albi. ,,Fulgii zbor, plutesc în aer, ca un roi de fluturi albi”, iar soarele care abia se vede printre nori este comparat cu un vis de tinerete. ,,Soarele rotund si palid, se prevede printre nori,/Ca un vis de tinerete printre anii trecatori.”
Pentru realizarea tabloului autorul foloseste o gama larga de epitete simple, antepuse sau postpuse, cromatice sau personificatoare. Epitetele ,,troiene” calatoare, ,,fiori” de gheata, ,,zale” argintie, ,,întinderea” pustie, atribuie însusiri deosebite unor elemente din natura, în timp ce epitetele personificatoare ,, cumplita iarna”, ,,voios rasuna”, atribuie însusiri omenesti elementelor naturii. Epitetele cromatice ,,fluturi” albi, ,,umeri” dalbi, ,,clabuci” albi, ,,fantasme” albe sugereaza culoarea predominanta a tabloului: alb.
Tabloul se realizeaza si cu ajutorul repetitiilor. ,,Ziua ninge, noaptea ninge, dimineata ninge iara, fara urme fara drum” care sugereaza abundenta zapezii si absenta omului. Atot puternicia iernii este sugerata de enumeratia ,,tot e alb, pe câmp, pe dealuri, împrejur în departare.”
Ca în orice pastel, si în poezia ,,Iarna” un rol deosebit îl au imaginile vizuale, auditive, motorii. Primul tablou se realizeaza cu ajutorul imaginilor vizuale, care fixeaza dimensiunile spatiale ale tabloului. ,,Din vazduh, fulgii zbor, tot e alb, ...ziua ninge,....”. Tabloul al doilea se realizeaza cu ajutorul imaginilor vizuale, audutive si motorii.
Ca în orice pastel, si în poezia ,,Iarna” modul principal de expunere este descrierea cu ajutorul careia poetul prezinta tabloul din natura si starile sufletesti.
Având toate aceste trasaturi, poezia ,,Iarna” de Vasile Alecsandri ramâne una dintre cele mai cunoscute pasteluri ale ,,Banului de la Mircesti”.
...


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org