Referat - Iliada

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
3075
Etichete
iliada
Descarcari
822
Nota
9.67 / 10 - 3 voturi

Iliada
Homer
Marul de aur
În palatul lui Jupiter-Zeus are loc o petrecere la care participa toti zeii, mai putin Discordia, zeita vrajbei. Aceasta se napusteste în timpul chefului în palat foarte furioasa. Jupiter o calmeaza si aceasta se hotareste sa plece, lasând în urma un mar de aur care trebuia daruit celei mai frumoase zeite. Jupiter nu se poate hotarî între zeita dragostei, Venus; zeita întelepciunii, Minerva, fiicele sale si sotia sa Junona,astfel decide ca cele trei pretendente sa aleaga un muritor care sa decida cine va pastra marul.
Venus îl alege pe fiul lui Priam si al Hecubei, Alexandru-Paris, un arcas foarte chipes, caruia în schimbul deciziei sale îi promite inima Elenei, cea mai frumoasa zâna. Paris o alege pe Venus ca cea mai frumioasa. Venus îl duce pe paris la Elena , unde Cupidon le strapunge inimile cele doi cu sageata dragostei. Junona care urmarea sa se razbune pe Paris desface legatura dintre Elena si sotul ei Menelaos. Deoarece exista un vechi pact între marii conducatori ai timpului , cum ca acestia îl vor ucide pe cel care va îndrazni sa o fure pe Elena de la sotul ei. Astfel viteji ca Achile, Ulise, Aiax, Idomeneu, Diomede, batrânul Nestor, doctorul Mahaon si Agamemnon , în frunte cu fratele acestuia , Menelaos pornesc pe corabii spre distrugerea Troiei.
Mânia lui Achile
Dupa noua ani de lupta zidurile Troiei erau înca în picioare. Agamemnon reuseste sa o rapeasca pe fiica lui Hriseu, Hriseida. Hriseu îi cere ajutorul lui Apolon , care trimite sageti oravite raspândind ciuma printe ahei.Agamemnon se lasa convins de A chile sa o înapoieze pe Hriseida, dar în schimb el îsi ia femeia lai Achile , Briseida, si niste averi. Achile mânios, de faptul ca prietenii sai de lupta nu realizeaza ca fara el sunt foarte usor de învins, îsi ia corabiile si pleaca de pe câmpul de lupta. Iar mama sa , zeita Tetis, îl convinge pe Jupiter sa dea victoria troienilor, astfel Jupiter trece de partea Ilionului.
Prevestitorii ahei spuneau ca în anul care tocmai începuse, al zecelea de razboi, vor fi darmate zidurile Troiei, astfel, lupta devine tot mai intensa Paris si Menelaos se înfrunta pentru frumoasa Elena. Paris este ranit.
Lupta devine din ce în ce mai sângeroasa pe masura ce zeii se amesteca mai mult.
Andromaca si Hector
Zeii parasesc câmpul de lupta din ordinul lui Jupiter. Lupta sporeste în intensitate si devine foarte crâncena.
Hector afla de mânia Minervei si o roaga pe mama sa, Hecuba, sa mearga impreuna cu toate doamnele catatii sa îi daruiasca jertfe. Hector ajuns în palatul tatalui sau decide sa-si revada sotia. Andromaca încearca sa îsi convinga sotul sau sa ramâna acum lânga familia lui, însa Hector se reîntoarce pe câmpul de lupta împreuna cu fratele sau Paris.
Pe câmpul de lupta învingatorul era decis de conducatorii armatelor, care se înfruntau erau Hector si Aiax. Jupiter opreste lupta celor doi si dupa cum îi fagaduise lui Achile da victoria de partea troianului. Astfel, Agamenon decide sa încerce sa se împace cu Achile prin intermdeiul pritenilor lor, dar Achile nu este de acord.
Foc la corabii
Lupta porneste din nou. Ulise si Diomede sunt scosi din batalie.
Troienii se apropie de corabii. Hector darâma cu o piatra de moara poarta zidului ce le imprejmuieste. Neptun sare în ajutorul aheilor a caror singura scapare erau corabiile, pe care îi îmbarbateaza. Junona îl adoarme pe Jupiter si îl ajuta pe Neptun sa treaca în fruntea aheilor. Hector este ranit în lupta . Jupiter se trezeste si readuce lucrurile în favoarea troienilor, vindecându-l pe Hector.
Achile revine în lupta împreuna cu prietenul sau Patrocle, care este ucis, iar cu ajutorul Minervei si al Junonei îi recupereaza corpul.
Troienii se împart în doua tabere, una în cetate iar cealalta la portile acesteia, în care era si Hector.
Împacarea lui Achile
Vulcan îi faureste arme lui Achile, iar pe scut îi reprezinta imagini din aur.Achile porneste la lupta hotarât sa-si razbune prietenul.
Batalia devine un macel din clipa în care se amesteca zeii.
Achile urmareste doar sa-l razbune pe Patrocle, adica sa-l ucida pe Hector, care era protejat de Apolon. Si Hector, la rândul lui, dorea sa-si razbune fratele, Polidor. Apolon îl îndeparteaza pe Hector de pe câmpul de lupta, din fata lui Achile, învaluindu-l într-un nor de aur. Achile îl urmareste pe troian, în lupta sa îl ucide pe Licaon, fiu al lui Priam. Achile se îndreapta fioros catre Troia. Apolon îl salveaza pe viteazul Agenor de la moarte. Cu ajutorul lui Apolon troienii se refugiaza în cetate. Hector ramâne în fata portilor pentru a da piept lui Achile de unul singur.
Moartea lui Hector
Achile îl urmareste pe Hector în jurul cetatii. Troianul este înselat de zeita Miner...


  • Referate asemanatoare

    • Iliada

      Iliada Homer Marul de aur În palatul lui Jupiter-Zeus are loc o petrecere la care participa tot ...VEZI REFERAT

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org