Referat - Ion Luca Caragiale - monografie

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
519
Etichete
ion, luca, caragiale, monografie
Descarcari
364
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ion Luca Caragiale


- scurta monografie -



Ion Luca Caragiale s-a nascut la 30 ianuarie 1852, într-o modesta taranie gospodareasca din satul Haimanele, judetul Prahova, sat care astazi îi poarta numele. Este fiul lui Luca St. caragiale, secretar la manastirea Margineni, si al Ecaterinei, fiica lui Luca Chiriac Caroba, negustori companist din Brasov. Trei ani mai târziu, se naste, în acelasi sat, sora sa Elena, careia îi vor spune Lenci.
Prima sotie a lui Lua s-a numit Madam Caliopi. Aceasta era actrita si cântareata. Cu Ecaterina Caraboa, nu exista documente care sa dovedeasca faptul ca s-a casatorit legitim si se considera ca Ion Luca Caragiale ar fi un copil natural, ca si sora sa Lenci. La rândul sau, sora sa va avea un fiu în afara casatoriei, numit Matei.
În 1860, familia se stabileste la Ploiesti, unde Luca exercita profesiunea de avocat. Aici copilul începe învatatura cu dascalul bisericii Sfântul Gheorghe, slovenind si tragând clopotele. Învatamântul primar îl face la Scoala Domneasca din Ploiesti. În clasa a III-a îl are ca învatator pe Bazil Dragosescu de la care pastra cele mai bune amintiri. “Era un om rigid în privinta virgulelor si a ordinei gramaticale, pe care o restabilea la scolari cu ajutorul unei mieluse”. Ion Luca învata apoi la gimnaziul “Sfintii Petru si Pavel”, situându-se si aici printre elevii cei mai buni.
Stiind ca fratii tatalui sau, Iorgu si Costachi s-au dedicat teatrului si fiind si el pasionat de acest domeniu, copilul visa de pe acum la o cariera în acest sens. Când venea trupa de teatru în oras sarea “ulucile” înauntru daca nu avea bani, pentru a putea vedea spectacolul. La Ploiesti se tinea supa oameni si le imita umbletul si gesturile.
Ion Luca urmeaza apoi Conservatorul din Bucuresti. Se înscrie în clasa de mimica si declamatie a unchiului sau Costache, apoi îl întâlnim în trupa unchiului Iorgu, ca sufleor si copist.
În 1870 tatal sau îl duse copist la Tribunalul Prahova, unde de la 10 septembrie, când muri tatal sau, n


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org