Referat - Ion Luca Caragiale - Napasta Rezumat

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
3999
Etichete
ion, luca, caragiale, napasta, rezumat
Descarcari
740
Nota
9.33 / 10 - 3 voturi


Napasta
- rezumat -
Un loc aparte în epoca dramaturgica a lui I.L. Caragiale îl ocupa drama în doua acte “Napasta”, publicata în “Convorbiri literare” (1890). Ea reprezinta o încercare a dramaturgului de a echilibra în opera sa comicul cu tragicul, universul burghez orasenesc cu cel taranesc.
Actiunea se petrece într-un sat de munte, unde, în jurul mesei de lemn, pe care ardea o lampa cu petrol, Anca si Dragomir ascultau stirea pe care Gheorghe, învatatorul satului, tocmai o citea din gazeta. Nebunul de la ocna disparuse si se credea ca a cazut în ocna cea veche, parasita cu multi ani în urma. Acesta fusese condamnat la douazeci de ani la ocna pentru un omor.
Dumitru a fost gasit mort în padure, iar Ion, padurarul, i-a luat din buzunar tutunul, amnarul si luleaua.
Pe camasa padurarului erau urme de sânge si cum alte probe nu existau, Ion a fost condamnat. Desi sustinea ca nu este vinovat, probele erau edificatoare.
Batut si supus unui tratament inuman, Ion înnebuneste. Era un nebun pasnic, în afara perioadelor în care era stapânit de mania persecutiilor.
Aceasta veste îl pune pe gânduri pe Dragomir. Anca supravegheaza atent fiecare miscare a barbatului ei. Era din ce în ce mai tulburat. Daca în primii ani de casnicie Dragomir o încuraja pe Anca în pomenirea raposatului Dumitru, primul ei sot, acum, orice soroc îl facea mai nervos.
Banuiala ca nu Ion i-a omorât sotul, ci Dragomir, a facut-o pe Ana sa accepte casatoria cu acesta din urma. Nu voia cu nici un pret ca Dragomir sa ramâna nepedepsit. L-a urmarit îndeaproape noua ani, i-a studiat fiecare gest, si cu cât trecea vremea, omul ei devenea tot mai agitat. Simpla rostire a numelui celui dus îl tulbura. Visele urâte si cosmarurile nu-i dau pace. Muscatura de la brat îl durea si ca sa uite, mergea tot mai des la cârciuma Popii, de unde se întorcea în fiecare seara beat.
Dragomir astepta sa se împlineasca zece ani de la savârsirea omorului si asa cum cerea legea, se putea preda si era iertat de pedeapsa. Un singur an mai avea, dar nu mai putea îndura.
Gheorghe, învatatorul satului, o iubea pe Anca si nu întelegea de ce femeia mai sta cu barbatul ei care devenea, pe zi ce trece, mai nesuportat. În zadar încerca învatatorul sa-i spuna ca fara ea nu mai poate sta în sat, Anca croia mai departe planuri.
Într-o seara, pe când Dragomir era la cârciuma, Anca are un oaspete ciudat; îi cere de mâncare si omul povesteste întâmplarea care l-a adus adus în aceasta stare de nebunie. Anca îl descopera astfel pe Ion, padurarul de la Corbeni, cel scapat de la ocna.
De la Gheorghe, Anca afla ca barbatul ei a spus celor de la cârciuma ca va pleca din sat pentru câtva timp.
Un ghimpe strapunge inima femeii. Cum sa-l lase sa plece nepedepsit? Va trece anul, el se va preda autoritatilor, va fi liber si tot ce a îndurat ea noua ani va fi în zadar.
Beat, Dragomir se întoarce acasa si vrea sa stea de vorba cu femeia. Tot mai agitat, îi spune Ancai planul sau de calatorie. Femeia îl asculta si poarta discutia în asa fel încât sa-i dea de înteles omului ca stie ceva de vinovatia lui.
Dragomir pleaca la culcare; singura în linistea noptii, Anca planuieste cum sa-l omoare pe Dragomir. Nu mai poate astepta anul. Pune mâna pe barda, dar în prag apare barbatul speriat de visul urât si de durerea de la muscatura.Spaima omului sporeste odata cu încercarea Ancai de a-l aduce în discutie pe Dumitru. Aparitia lui Ion îl înspaimânta. În conversatia cu cu el, Dragomir îi spune ca nu el este vinovatul, ci altcineva care peste un an va veni si va recunoaste ca l-a omorât pe Dumitru. Anca îi spune ocnasului ca Dragomir e ucigasul. Acesta sare la el, îl îmbrânceste si cere sa-i spuna de ce l-a lasat atâtia ani la ocna. Furia nebunului este potolita de Anca. Ion pleaca, luând de pe tejghea un cutit mare. În timpul unei crize, Ion se înjunghie. Sfatuit de Anca, Dragomir ai ia chimirul si-l pune în buzunar, apoi îl ia pe mort si-l arunca în fântâna parasita.
La un semn numai de ei stiut, Gheorghe vine si este trimis de Anca la primarie sa vesteasca un omor. În fata celor veniti, Anca le spune ca Dragomir l-a omorât pe Ion; camasa plina de sânge si chimirul dovedeau fapta. Patima nestinsa de razbunare a Ancai s-a încheiat.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org