Referat - Ion Luca Caragiale - O scrisoare pierduta

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
617
Etichete
ion, luca, caragiale, scrisoare, pierduta
Descarcari
299
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ion Luca Caragiale - O scrisoare pierduta

Punctul cel mai înalt al dramaturgiei lui Caragiale, O scrisoare pierduta, este în acelasi timp cea mai valoroasa comedie din literatura romana. Satira a moravurilor politice si familiale din ultimele decenii ale secolului trecut, comedia aduce în scena evenimentele legate de fixare candidatului guvernamental în capitola unui judet de munte.
În O scrisoare pierduta partizanii a doua fractiuni de grupari guvernamentale apartinînd claselor posedante se dusmanesc, se lupta si se impaca. Ridicolul lor este subliniat si mai mult prin înconsecventa dintre intransigenta lor initiata si compromisul final la care ajung.
Actiunea se petrece în anul 1883, într-un oras de provincie, capitala a unui judet de munte. Sîntem în preajma alegerilor pentru reviziurea constitutiei. Lupta se da între guvernamentali si independenti din o pozitie. Candidatii la deputatie ai celor doua organizatii locale sînt, Farfuridi si Nae Catavencu. Catavencu, vechi politician, stie ca succesul este conditionat de sprijinul organizatiei guvernamentale si, spre a si-l asigura, ajutat de împrejurari, foloseste santajul. Descoperind la Cetateanul turmentat o scrisoare de amor trimisa de prefectul Stefan Tipatescu sotiei lui Trahanache, Zoe, si-o însuseste pentru ca, dupa aceea sa ameninta cu publicarea ei în Racnetul Carpatilor, în cazul cînd nu va fi sustinut. Asupra lui se exercita presiuni, este arestat si batut, perchezitionat coriporal si la domiciliu, i se propun functii importante în judet, si mosii, dar Catavencu ramîne intrasigent în optiunea sa. Cînd se pare ca Catavencu va obtine voturile organizatiei guvernamentale, încurcatura se dezleaga în mod neprevazut: candidatul oficial, desemnat de centru, este Agamemnon Dandanache, iar Catavencu nu-si poate pune în aplicare santajul planuit. Prins cu o polita falsificata si lipsit de scrisoarea compromitatoare pentru Zoe si Tipatescu, scrisoare pe care o pierduse în timpul unei întruniri electorale, este


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org