Referat - Ion Neculce

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1756
Etichete
ion, neculce
Descarcari
651
Nota
9 / 10 - 1 vot

Ion Neculce
1672 -1745-1746 ?
A fost un boier moldovean dupa mama dar de origine modesta dupa tata fiind influentat mai mult dinspre ramura materna (a ramas de timpuriu orfan de tata), ceea ce il determina pe G. Calinescu sa spuna ca Neculce „apartine unei boierii solide” .
Viitorul cronicar – crescut in vremuri tulburi pentru Moldova atacata de turci sau tatari – pleaca cu bunica din partea mamei intree 1686-1690 in Tara Romaneasca , de „raul lesilor” , invata carte pe apucate dar face o serioasa scoala a vietii . In Tara Romaneasca o deosebita influenta benefica asupra lui Neculce a avut-o educatia umanista a unchiului sau , Constantin Cantacuzino.
In 1693 gratie altui unchi al sau Iordache Cantacuzino, mare demnitar sub Constantin Duca Voda , Ion Neculce capata o prima slujba pe langa domn : postelnicel . Ce inseamna asta ? Functia in sine presupunea ingrijirea dormitorului domnesc dar erea o prima treapta spre inaltele functii boieresti . O ucenicie .
Treptat , devine un om politic important , aflandu-se permanent in randul dregatorilor moldoveni . A fost investit cu functii speciale si i s-a acordat inalta incredere , in special in timpul domniei lui Dimitrie Cantemir , cu a carui sora a fost casatorit .
Implicat ca hatman ( inalta demnitate in timp de razboi ) in tensionata lupta militara si diplomatica a lui Dimitrie Cantemir , alaturi de rusi , impotriva imperiului otoman , Neculce sufera asprimile infrangerii de la Stanilesti ( 1711) si se refugieaza in Rusia si apoi in Polonia .
Intors dupa ani in tara este repus in drepturi si isi recapata averea ; traieste alte ascensiuni si alte coborasuri sociale . Gratie mintii agere , sensibilitatii sale , gratie , de asemenea , preocuparilor sale politice , administrative , militare , dovedind o rara complexitate psihologica (Serban Cioculescu vorbeste despre „pluralitatile psihice ale cronicarului”) , Neculce a cunoscut bine realitatile , conceptiile , psihologia epocii .
Ajuns septuagenar , retras din treburile politice ale Moldovei , a simtit nevoia de a fixa in scris , pentru posteritate , evenimente din istoria Moldovei dar si fapte cotidiene de pe parcursul a peste opt decenii , o buna parte din ele fiindu-i familiare cronicarului din insasi viata li de zi cu zi . Scrierea e facuta cu luciditate si biectivitate („cronicar nepartinitor”l-a numit istoricul Nicolae Iorga) .
Neculce scrie deci un Letopiset (- document care consemneaza faptele pe ani; in limba slava :leto = ani ; pisat =a scrie ) , precedat de O sama de cuvinte si o Predoslovie .
O sama de cuvinte – suita de povestiri istorice – este in realitate , tot o cronica mult comprimata traversand anii mai indepartati de vremea lui Neculce , fapt ce explica aura de legenda a acestor evocari .
„In proza lor puternica si dulce simtim sufletul trecutului mai bine decat oriunde si , multumita acestui maestru simplu care este Neculce, o poarta spre legenda se deschide in zidul sever al cronicii o poarta prin care vedem perindandu-se in lumina supranaturalului eroice chipuri de epopee” – scria tot Nicolae Iorga.
Legendele evoca figuri alese , iubite si respectate de oameni; in prim plan fiind figura glorioasa a lui Stefan cel Mare , apoi Daniel Sihastrul sau Neculai Milescu si altii .
Anecdotica , atmosfera de basm , stilul colorat si tonul de povestire – penduland intre dimensiunea moralizatoare si umor – demonstreaza de lainceput talentul literal al autorului .
Continuand activitatea lui Miron Costin , Ion Neculce prin Letopisetul Tarii Moldove de la Dabija Voda pana la a doua domnie a lui Constantin Mavrocordat , fixeaza elementele din Moldova din a doua jumatate a secolului al XVII –lea si prima jumatate a secolui al XVIII-lea mai precis 1662-1743 .
Letopisetul propriu zis reda istoria Moldovei sub un sir lung de domnii , ale unor voievozi autohtoni sau straini ( in special greci precum Mavrocordat , Cantacuzino s.a.) in contextul politicii europene . Un tablou complex de opera . bogate referiri se fac la raporturile Molovei , uneori ale Tarii Romanseti , cu Poarta Otomana , Neculce consemnand cu durere si revolta ingrata oprimare de catre imperiul Turcesc dar si de catre unii domnitori ;
Autorul noteaza nelinistea provocata permanent de situati economica dificila a tarii , de birurile cerute de Poarta sau Domni ,
de podgheazurile (jafuri) organizate de tatari prin saturi si targuri , de prea desele schimbari de domni , de coruptia unor boieri .
Pagini ample dedica Neculce numirii domnilor in scaunul tarii , investirii boierilor cu functii , creionarii portretelor fizice si morale – situate de George Calinescu intre „ caricatura si tablou” .
Cronicarul dezvolta pe multe pagini faptele din timpul domniei lui Dimitrie Cantemir , in timpul caruia cum am aratat Neculce a avut un rol deosebit .
C...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org