Referat - Leonida Pascalopol

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 10 ani
Afisari
1560
Etichete
leonida, pascalopol
Descarcari
516
Nota
9 / 10 - 1 vot


G. Calinescu: Enigma Otiliei
Leonida Pascalopol
- caracterizare -
Leonida Pascalopol-caracterizare – 1 George Calinescu: Enigma Otiliei
În ambianta casei din strada Antim, prezenta lui Leonida Pascalopol e un lucru straniu. Mosierul bogat si manierat e într-o neconcordanta prea izbitoare (pentru a observa el însusi) cu Costache si rudele sale.
Privindu-l pe mosier, baiatul constata ca „era un om cam de vreo cincizeci de ani oarecum voluminos, totusi evitând impresia de exces, carnoc la fata si rumen ca un negustor, însa elegant prin finetea pielii si taietura englezeasca a mustatilor carunte. Parul rar, dar bine ales într-o carare care mergea din mijlocul fruntii pâna la ceafa, lantul greu de aur cu breloc la vesta, hainele de stofa fina, parfumul discret în care intra si o nuanta de tabac, toate acestea reparau cu desavârtire, în apropiere, neajunsurile vârstei si ale corpolentei”.
Caracterizarea este aparent facuta de autor, caci în realitate Pascalopol este privit de Felix, iar cititorul retine amanuntele pe care Felix, el însuti, le retinuse. Se insista de la început asupra chipului, iar elementele care compun întregul sunt nu rareori contraste: „rumen ca un negustor, însa elegant prin eleganta pielii”, „oarecum voluminos, totuti evitând impresia de exces”.
Dintre toate personajele, autorul insista cel mai mult asupra tinutei lui Pascalopol. Îi sunt descrise în amanuntime hainele, croiala lor, culoarea: „Pe la orele sase, o trasura cu doi cai albi, aceeasi din seara precedenta, se opri în fata portii, si din ea coborâ Pascalopol, îmbracat într-un costum pepit, bine croit, cu ghete albe, cu floare la butoniera si cu canotiera pe cap”. Toate acestea alcatuiesc un contrast izbitor între Giurgiuveanu si mosierul bogat, admirat de toata familia Tulea si escrocat uneori fara jena, ba de mos Costache, care-i „ciupea” câte o suma oarecare de bani, ba de Aglae, care se asaza la masa de joc stiind precis ca nu are bani, dar scotocindu-se fugar si nesemnificativ în punga si acceptând repede si fara complexe „împrumutul” lui Pascalopol.
Daca interiorul casei lui mos Costache este compus în perfecta concordanta cu avaritia personajului, interiorul lui Pascalopol lasa de la prima vizita a Otiliei însotita de Felix, impresia ca aici locuieste un om cu gust pentru frumos.
Interiorul i se paru lui Felix cu mult mai rafinat decât si-ar fi putut închipui, cunoscând numai omul, asa de rezervat de conventional.
Pascalopol se tragea dintr-o familie „cu putin sânge grecesc”, fusese student la Bonn, apoi în Franta, dar abandonase studiile trebuind, dupa moartea tatalui sa-si îngrijeasca mama si sa administreze mosia.
Este pasionat de muzica, stie sa cânte la flaut si apreciaza cu ureche de cunoscator interpretarea bucatilor muzicale ale Otiliei.
Personajul se defineste singur: „sunt un fel de boem”.
Grija pentru biografia personajului îl determina pe autor sa interpuna în momentul vizitei si scurte lamuriri pe care Pascalopol le da lui Felix si care, pentru cititor sunt rezumate de însusi creatorul personajului. Aflam astfel ca Pascalopol „se plimbase prin mai toata Europa si fusese casatorit, înainte de a-si sfârsi studiile, cu o femeie de care se despartise sau ramasese vaduv (nu spunea limpede lucrurile)”.
Preocuparile lui sunt variate. Nu ramasese rob al mosiei, ci „cultiva muzele”, citea, dar mai ales, se bucura vazându-i pe cei tineri. Biblioteca îl impresioneaza pe Felix ce privea cu „aviditate rafturile, lucru ce parea a încânta pe Pascalopol”.
Privindu-l, Felix constata „purtarile blânde ale mosierului, apicureismul lui de om cult”. Era evident pentru Felix si pentru toti ai casei ca Pascalopol nu cultiva relatia cu batrânul Giurgiuveanu decât pentru a fi aproape de Otilia.
Pentru Felix, Pascalopol e un rival, gelozia baiatului luând uneori forme ciudate, pentru Otilia este „un barbat <> si <> pe care-l compatimeste sincer”. „Un om pe lume” care-i place fiindca „e asa bun”. Tot ea adauga: „E de o rabdare nemaipomenita. E politicos cu tanti Aglae si cu toti, numai ca sa aiba sentimentul ca se afla într-o familie. Nu are pe nimeni.”
Leonida Pascalopol se considera un om ratat si vrea sa se faca util celor care au nevoie de el.
Traieste în preajma Otiliei, pe care o cunoaste de când era mica si-i satisface toate dorintele si capriciile, fiind un adevarat tata pentru „orfana”.
Sentimentele lui Pascalopol pentru Otilia sunt nelamurite; el oscileaza între patern si viril si-i marturiseste lui Felix: „... un dezamagit ca mine e un om fara pretentii. Eu nu i-am cerut niciodata nimic domnisoarei Otilia si n-am stat ca sa disting ce e patern si ce...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org